donderdag, 3. december 2015 - 18:55 Update: 03-12-2015 18:57

Minister Schultz en burgemeester Bruls halen duim uit de dijk

Minister Schultz en burgemeester Bruls halen duim uit de dijk
Foto: Rijkswaterstaat
Lent

Minister Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) en burgemeester Bruls van Nijmegen haalden vandaag een levensgrote duim uit een dijk als symbool voor het feit dat de Waal bij Nijmegen meer ruimte heeft gekregen.

Hierdoor daalt de waterstand bij hoogwater met 34 centimeter. Het project Ruimte voor de Waal Nijmegen is een van de omvangrijkste en meest in het oog springende projecten die gerealiseerd zijn in het kader van het landelijke waterveiligheidsprogramma Ruimte voor de Rivier van Rijkswaterstaat. Door de maatregel is de kans op overstroming voor Nijmegen en het gebied stroomopwaarts nu en in de nabije toekomst veel kleiner geworden.

De Waal maakt bij Nijmegen een scherpe bocht en vernauwt zich hier als een flessenhals. Bij hoogwater kan de rivier het water niet verwerken. Om de bewoners te beschermen tegen overstromingen is de dijk 300 meter landinwaarts gelegd en is een vier kilometer lange nevengeul gegraven. Hierdoor is in hartje stad een eiland ontstaan. Drie nieuwe bruggen verbinden het eiland met Nijmegen-Noord. De werkzaamheden zijn gestart in januari 2013. Vanwege de waterveiligheidsmaatregelen moesten vijftig huishoudens verhuizen. 

Categorie:
Provincie:
Tag(s):