zaterdag, 12. december 2015 - 12:33 Update: 12-12-2015 21:45

15-jarige jihadverdachte opgepakt en weer vrijgelaten

OM in beroep tegen vrijlating 15-jarige jihadverdachte
Foto: Archief EHF / foto ter illustratie
Sittard

Het Openbaar Ministerie (OM) gaat in beroep tegen de vrijlating van een 15-jarig meisje uit Sittard. Zij wordt al sinds begin september verdacht van het voorbereiden of poging tot deelname aan een terroristische organisatie.

De 15-jarige werd op 3 september aangehouden in Sittard maar het gerechtshof liet haar twee weken later, op 17 september, weer gaan. Hiertegen gaat het OM in beroep. Het gerechtshof liet het meisje onder voorwaarden op vrije voeten. Een van die voorwaarden was dat zij geen contact mocht opnemen met bepaalde personen.

Maar toen bleek dat ze zich niet aan deze voorwaarde hield, werd ze vrijdagochtend weer opgepakt en voorgeleid voor de raadkamer. Ze werd opnieuw vrijgelaten onder dezelfde voorwaarden als die van het hof, maar daar het OM het niet mee eens. Op deze wijze laat de raadkamer het persoonlijk van het meisjes zwaarder wegen dan het algemeen strafrechtelijk belang. Dit melden verschillende media zaterdag.

Woordvoerster van het OM in de media: 'Wij vinden dat op het schenden van opgelegde voorwaarden adequaat moet worden gereageerd. Iemand krijgt de kans om in vrijheid haar berechting af te wachten, en dan is overtreding van een voorwaarde ernstig. En bij dit soort strafbare feiten al helemaal, ook al ben je minderjarig.'

Categorie:
Provincie: