dinsdag, 29. december 2015 - 11:10 Update: 30-12-2015 10:42

'Begeleiding voor scholieren die langs vluchtelingenopvang Kaatsheuvel moeten fietsen'

'Scholieren fietsen begeleid langs vluchtelingenopvang Kaatsheuvel'
Foto: Archieffoto ter illustratie FBF
Kaatsheuvel

Om scholieren de vluchtelingenopvang op vakantiepark Droomgaard in Kaatsheuvel te laten passeren, zet de gemeente Loon op Zand begeleiding in. Volgens de gemeente is de maatregel bedoeld om onrust bij ouders van het speciaal onderwijs weg te nemen die naar Waalwijk moeten fietsen.

Tegenover Omroep Brabant zegt wethouder Wil Ligtenberg  dat het om ongewapende vrijwilligers gaat. VluchtelingenWerk Nederland is niet blij met de maatregel en noemt het een ‘verkeerd signaal’.

‘We hebben weinig tijd gehad om de komst van de noodopvang voor te bereiden. Toen we een informatieavond hielden, was er een groep ouders die zich zorgen maakt over hun kinderen die langs de opvang naar school moeten fietsen’, aldus Ligtenberg.

VluchtelingenWerk Nederland laat weten niets te zien in de maatregel van de gemeente. ‘Je komt op deze manier tegemoet aan de angsten van ouders. Daarmee bevestig je die angsten, terwijl je juist moet uitleggen waarom die angsten niet terecht zijn. Daar is de overheid voor bedoeld’, zegt Martijn van der Linden van Vluchtelingenwerk. 
 ‘
Ligtenberg zegt zich daar bewust van te zijn. ‘Daarom benadruk ik ook dat het niet onveilig is. Het gaat om een afweging van belangen. We hebben gekozen voor de opvang. We kiezen nu ook voor het belang van de kinderen. Ik had liever gehad dat mensen al overtuigd waren van het feit dat het veilig is. Maar dat is helaas niet zo. En dat onveiligheidsgevoel willen we weg nemen.’