vrijdag, 8. januari 2016 - 21:25 Update: 08-01-2016 21:42

Belg (49) aangehouden in onderzoek naar internationale illegale wapenhandel

Belg (49) aangehouden in onderzoek naar internationale illegale wapenhandel
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Den Bosch

De Spaanse politie heeft op verzoek van het Openbaar Ministerie Oost-Brabant een 49-jarige man uit Aalst (België) aangehouden. Dit heeft het OM vrijdag bekendgemaakt.

De man stond sinds 28 januari 2015 internationaal gesignaleerd omdat hij verdacht wordt van deelname aan een criminele organisatie die zich bezig hield met internationale wapenhandel. De man is vandaag overgeleverd aan de politie in Oost-Brabant en in verzekering gesteld.

Criminele organisatie

Het onderzoek naar de criminele organisatie is eind 2014 gestart nadat bij de politie Oost-Brabant informatie binnen kwam dat een 42-jarige man uit ’s-Hertogenbosch zware wapens zou gaan invoeren vanuit Kroatië.

Raketwerpers

Het busje met daarin de wapens werd op 7 januari 2015 door de politie in Kroatië onderschept. In het busje trof de politie zes raketwerpers, een zware mitrailleur, kalashnikovs, vuistvuurwapens, handgranaten, munitie en verdovende middelen aan. De 64-jarige Nederlander die het busje bestuurde is op 7 januari aangehouden in Kroatië en op 8 juli 2015 overgeleverd aan Nederland.

Op 7 januari 2015 heeft de politie de 42-jarige hoofdverdachte en een 38-jarige medeverdachte uit ’s-Hertogenbosch aangehouden. In België heeft de politie een 49-jarige medeverdachte aangehouden. De mannen worden verdacht van deelname aan een criminele organisatie die als doel had wapens zoals AK47-geweren, handgranaten, raketwerpers en munitie in te voeren vanuit Kroatië, Duitsland en België.

Het onderzoek naar de criminele organisatie is nog niet afgerond. In afwachting van het verdere verloop van het onderzoek zijn de vier eerder aangehouden verdachten in vrijheid gesteld.

Categorie:
Provincie:
Blik op 112: