woensdag, 13. januari 2016 - 9:45 Update: 13-01-2016 15:20

Dramatische stijging christenvervolging in afgelopen jaar

Christenvervolging wereldwijd sterk toegenomen
Ermelo

Uit cijfers van de internationale christelijke organisatie Open Doors blijkt dat de wereldwijde christenvervolging vorig jaar dramatisch is gestegen.

De organisatie publiceert woensdag haar jaarlijkse Ranglijst Christenvervolging. In 2015 vielen ongeveer 7100 doden door geweld tegen christenen. dat zijn er 3000 meer dan in 2014. Het aantal kerken dat vernietigd of beschadigd werd, verdubbelde in een jaar naar een totaal van 2425 kerkgebouwen.

Op de ranglijst staat het communistische Noord-Korea voor de veertiende keer op de eerste plaats, gevolgd door Irak en Eritrea. Eritrea gaat van plaats 9 naar plaats 3. Volgens de onderzoekers krijgen steeds meer Afrikaanse landen te maken met christenvervolging. In Nigeria bijvoorbeeld vielen in 2015 zo'n 4.000 doden.

Volgens Open Doors zijn er drie belangrijke oorzaken te noemen voor de toegenomen christenvervolging. Allereerst ontbreekt in steeds meer landen een centrale overheid, daardoor worden christenen kwetsbaar. Het religieus extremisme, voornamelijk uit moslimhoek, maar ook onder boeddhisten en hindoes, is toegenomen, waardoor christenen vaker doelwit zijn. En in Afrika is de situatie voor christenen sterk verslechterd. In 35 van de 50 landen op de ranglijst is islamitisch extremisme de sterkste aanjager van vervolging. Zo steeg Pakistan van plaats acht naar zes.

Categorie:
Provincie: