woensdag, 20. januari 2016 - 8:12 Update: 20-01-2016 15:46

Groot onderzoek FIOD naar bitcoins

Fiscale recherche rolt grote bitcoinbende op
Foto: Archief FBF
Amsterdam

Bij invallen in onder meer Rotterdam, Almere en Putten heeft de fiscale recherche tien mensen aangehouden.

Er werden vijftien adressen doorzocht inzake een groot internationaal bitcoins-onderzoek. Hierbij waren enkele honderden rechercheurs van de politie en fiscale opsporingsdienst FIOD betrokken. Dit meldt het Openbaar Ministerie (OM) woensdag.

'Dark net'

De rechercheurs legden beslag op dure auto's, contant geld en bankrekeningen. De bende wordt verdacht van het verhandelen van 15 tot 20 miljoen euro aan illegale drugs en van ander illegaal waar dat is aangeschaft met bitcoins. De handel zou via het 'dark net' zijn gegaan. Dat is een verborgen gedeelte van internet waar criminele activiteiten plaatsvinden, zo meldt het OM.

Bitcoins

Voor de drugs betaalden de klanten met bitcoins. Deze digitale valuta werden vervolgens omgewisseld naar euro's en die werden naar de banken van een van de hoofdverdachten overgemaakt. Hierdoor kwam de FIOD de criminelen op het spoor. De banken hadden melding gemaakt van grote geldbedragen die contant werden opgenomen. Het Openbaar Ministerie schat dat er in deze zaak tussen de vijftien en twintig miljoen euro is witgewassen.

Bij de huiszoekingen zijn ook grondstoffen voor de productie van xtc gevonden, die mogelijk wijzen op een verband met xtc-handel.

Categorie:
Provincie: