donderdag, 28. januari 2016 - 14:03

Concertgebouworkest 2,5 jaar op tournee

Concertgebouworkest 2,5 jaar op tournee
Foto: SXC
Amsterdam

Het Koninklijk Concertgebouworkest zal vanaf augustus 2016 in het tijdsbestek van tweeënhalf seizoen optreden in alle 28 lidstaten van de Europese Unie. Met deze tournee, RCO meets Europe, wil het orkest de fundamentele ideeën en idealen benadrukken die Europa bij elkaar kunnen houden.

Jan Raes, algemeen directeur van het Koninklijk Concertgebouworkest: 'Waar crises het zelfbeeld van Europa aantasten kan muziek tegenwicht bieden. Muziek kan mensen helpen gedachten, ideeën en gevoelens met elkaar te delen. De gedeelde emotionele ervaring van muziek kan mensen bij elkaar brengen. Orkestmuziek in het bijzonder symboliseert de werkelijke waarde van een 'polyfoon' gevoel van diversiteit. Juist nu, in het licht van recente politieke en economische moeilijkheden, voelt het Koninklijk Concertgebouworkest de noodzaak om dit bij uitstek Europese fenomeen te vieren. Polyfonie stelt ons in staat een idee op meerstemmige wijze te uiten zodat we de eindeloze mogelijkheden kunnen ontdekken waar mee we onze reis naar de toekomst kunnen voortzetten.'

De eerste concerten van RCO meets Europe zullen onder leiding van Daniele Gatti plaatsvinden. Na concerten in Ierland, Oostenrijk en Slovenië volgt op 9 september de RCO Opening Night in de Grote Zaal van Het Concertgebouw, waar het orkest BeethovensOuverture 'Egmont' zij aan zij met het JeugdOrkest Nederland speelt. Dit concert is tevens de officiële inauguratie van Daniele Gatti als de zevende chef-dirigent van het Concertgebouworkest.

Tijdens het seizoen 2016/17 staan vervolgens nog concerten in Frankrijk, Duitsland, België, Luxemburg, Italië, Griekenland, Slowakije en Groot-Brittannië op het programma. De overige zestien landen komen in de seizoenen 2017/18 en 2018/19 aan bod.

Categorie:
Provincie: