maandag, 1. februari 2016 - 15:49 Update: 01-02-2016 22:17

OM eist tot 6 jaar voor groep autodieven

OM eist tot 6 jaar voor professionele autodiefstallen
Foto: Archief EHF / foto ter illustratie
Amsterdam

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft maandag bij de rechtbank Amsterdam gevangenisstraffen tot 6 jaar geëist tegen een professionele groep autodieven. Een aantal gestolen auto’s is gebruikt voor een liquidatie en pogingen daartoe. Daarmee hebben de verdachten dodelijke misdrijven mogelijk gemaakt.

De groep was in beeld gekomen in het onderzoek naar een poging tot liquidatie  in 2014. De daarbij gebruikte BMW, die uitgebrand werd teruggevonden, was een week eerder gestolen. De verdachten stalen regelmatig op bestelling auto’s, waarmee in een aantal gevallen zeer ernstige misdrijven werden gepleegd. De politie kon in enkele gevallen gestolen auto’s een tijdlang onder controle houden.

De groep verdachten wordt voor het OM verantwoordelijk gehouden voor de diefstal van 27 personenauto’s, waarvan er 3 daadwerkelijk zijn gebruikt bij een (poging tot) liquidatie. Een gestolen Audi S5 leidde de politie tot een nieuw onderzoek, waarin vorig jaar een enorme wapenvondst werd gedaan in Nieuwegein. In dit onderzoek zitten de verdachten in voorlopige hechtenis op verdenking van voorbereiding van onder andere moord.

De geëiste straffen tegen de 11 verdachten liepen uiteen van zes maanden tot 3 jaar gevangenisstraf en een celstraf van 6 jaar voor de hoofdverdachte. Een deel van de geëiste straffen is voorwaardelijk met een proeftijd van 3 jaar.

Het strafproces wordt deze week voortgezet met de pleidooien van de advocaten.

Categorie:
Provincie: