vrijdag, 5. februari 2016 - 14:19 Update: 06-02-2016 16:54

Bakkerij in stilgelegd om asbest

Bakkerij in het Gooi stilgelegd om asbest
Foto: archief
Hilversum

Vrijdagochtend heeft de Inspectie SZW een ambachtelijke bakkerij in het Gooi stilgelegd omdat in een broodoven zwaar beschadigde asbestbeplating aanwezig was waardoor de kans groot was dat bakkers asbestvezels zouden inademen. Dit meldt het ministerie van SZW vrijdagmiddag.

Inspectie

Een inspecteur van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) zag onlangs bij een inspectie deze betreffende oven en zag in de oven vermoedelijk asbest. Analyse van het materiaal bevestigde zijn vermoeden en hij gaf dit signaal door aan de Inspectie SZW. Een gespecialiseerde asbest inspecteur heeft vanochtend de bakkerij gecontroleerd.

'Asbest op broodjes'

De inspecteur constateerde inderdaad dat in de oven zwaar beschadigde asbestplaten zichtbaar waren en dat asbestvezels in de oven vrij kunnen komen. De bakkers die deze oven gebruiken kunnen hierdoor asbestvezels inademen wat kan leiden tot asbestkanker. Ook sluit de inspectie niet uit dat er asbest op de broodjes terecht kan komen.

Uit het onderzoek bleek verder dat de bakker al in 2003 op de hoogte was van het feit dat hij in zijn bedrijf diende te laten nagaan of er asbest aanwezig was in o.a. zijn apparatuur zodat voorkomen wordt dat personen worden blootgesteld aan asbest.

De Inspectie SZW heeft de bakker in ieder geval opgedragen de oven niet meer te gebruiken tot hij deze ‘veilig’ heeft gemaakt en de Inspectie SZW beraadt zich nog op eventuele vervolgstappen.

Categorie:
Provincie:
Tag(s):