woensdag, 10. februari 2016 - 16:33 Update: 10-02-2016 22:06

Celstraf van 42 maanden geëist voor dollemans rit

Celstraf van 42 maanden geëist tegen man die auto Bram Moszkowicz ramde
Foto: Archief EHF
Amsterdam

Woensdag heeft de advocaat-generaal in Amsterdam in hoger beroep een gevangenisstraf van 42 maanden geëist, waarvan 6 maanden voorwaardelijk, tegen een 30-jarige man die in 2014 de auto van Bram Moszkowicz ramde. Dit meldt hete Openbaar Ministerie (OM) woensdagmiddag.

De man sloeg op 8 maart 2014 in de binnenstad van Amsterdam op de vlucht met zijn auto toen twee politiemensen hem in de boeien wilde slaan. De arrestatie moest plaatsvinden in een onderzoek naar creditcardfraude.

Toen de agenten hem wilden arresteren, gaf de man voluit gas; een van de agenten werd over een afstand van minimaal 20 meter meegesleurd. Daarna volgde een woeste rit, waarbij in elk geval één fietser hard werd aangereden en voetgangers zich ternauwernood in veiligheid konden brengen door weg te springen. 

Auto Bram Moszkowicz geramd

De rit eindigde toen de auto een andere auto in de flank ramde. In dit voertuig zaten Bram Moszkowicz en zijn dochter. Zij kwamen met de schrik vrij, de schade aan de auto was aanzienlijk. 'Een dodemansrit', aldus de advocaat-generaal.

De verdachte vluchtte te voet, maar kon snel worden aangehouden door een alerte motoragent. De advocaat-generaal hekelde het feit dat de verdachte er vandoor ging, in plaats van om te kijken naar degenen die hij zojuist had aangereden. De verklaring van de verdachte dat hij in paniek raakte toen de agenten hem in zijn auto wilde arresteren, is volgens het OM 'volstrekt ongeloofwaardig'.

De rechtbank veroordeelde de man tot 36 maanden celstraf, waarvan 6 maanden voorwaardelijk. Daarnaast legde de rechtbank een rijverbod van 2 jaar op. De verdachte is tegen dit vonnis in hoger beroep gegaan. Het gerechtshof doet naar verwachting uitspraak over twee weken.

Categorie:
Provincie: