woensdag, 17. februari 2016 - 8:02 Update: 17-02-2016 15:12

Gemeente aansprakelijk gesteld voor nalatigheid overleden Sharleyne (8)

Gemeente voor de rechter vanwege 'falen hulp aan Sharleyne (8)'
Foto: Archief EHF
Hoogeveen

Uit onderzoek van het programma Zembla blijkt dat hulpinstanties in Hoogeveen op de hoogte waren dat de thuissituatie van de 8-jarige Sharleyne erg onveilig was.

Toch werd er niet ingegrepen. De vader van Sharleyne daagt nu de gemeente waaronder jeugdzorg nu valt voor de rechter voor nalatigheid. Hij stelt dat het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) van Hoogeveen had moeten ingrijpen. In het tv-programma zeggen deskundigen dat hij een heel sterke zaak heeft omdat de jeugdhulpverlening jarenlang faalde. Dit melden verschillende media woensdag.

In juni 2015 werd Sharleyne Remouchamps dood gevonden op de stoep voor haar flat. Ze was van de tiende verdieping gevallen. Het meisje woonde ook op de tiende verdieping. Hoe zij van de tiende verdieping kon vallen of misschien is gegooid is nog steeds niet duidelijk. Haar moeder werd daarna opgepakt, maar die beriep zich op haar zwijgrecht. Het Openbaar Ministerie besloot de zaak te seponeren, omdat er niet voldoende bewijslast was.

De deskundigen die woensdagavond in Zembla aan het woord komen, zeggen dat er al in 2012 bij zowel politie als jeugdhulp meerdere concrete meldingen bekend waren over verwaarlozing, huiselijk geweld en alcoholverslaving bij de moeder. De vader van het meisje waarschuwde maatschappelijk werk en het Centrum voor Jeugd en Gezin. Maar omdat hij niet de biologische vader was en geen ouderlijk  gezag had, kon hij niets doen, zo schrijft het AD.

Liesbeth Poortman, de advocaat van de vader stelt dat de jeugdzorgers nalatig zijn geweest en zegt: 'Er waren signalen dat Sharleyne werd verwaarloosd, dat haar moeder suïcidaal was, dat ze haar kind dagen achter elkaar alleen liet en er was een ernstige verdenking van seksueel misbruik. Buren hebben gemeld dat ze het meisje midden in de nacht om hulp hoorden schreeuwen. en desondanks heeft jeugdzorg ruim drie jaar lang niets gedaan.'

Er loopt een onderzoek van de Inspectie Jeugdzorg, de IGZ en de Inspectie Veiligheid en Justitie naar het handelen van de hulpverleners. Naar verwachting komen die in maart met hun conclusies. Tot die tijd wil de gemeente Hoogeveen, en in het verlengde daarvan het Centrum Jeugd en Gezin, niet op de zaak ingaan.

De uitzending van Zembla begint vanavond om 21.15 uur op NPO2.

 

Categorie:
Provincie: