woensdag, 17. februari 2016 - 12:26 Update: 17-02-2016 15:54

Amsterdammers ontfutselden honderden bankpassen en pincodes

Cybercrimeteam rolt bankpasbende op
Foto: Archief EHF
Alkmaar

Het cybercrimeteam van de eenheid Noord-Holland heeft in de afgelopen maanden vier verdachten aangehouden die verantwoordelijk worden geacht voor het versturen van vele duizenden valse e-mails en brieven door het hele land.

De e-mails en brieven leken afkomstig van banken en riepen de klant op om hun huidige bankpas op te sturen omdat er een nieuwe bankpas klaar zou liggen. Als reden hiervoor werd bijvoorbeeld genoemd dat de bankpas beter was beveiligd of dat het wisselen van de bankpas geld zou besparen. Daarna zorgde deze groep er op slinkse wijze voor dat zij de bankpas in hun bezit kregen.

Pincodes

De bende wist ook de pincodes van bankpassen bij de eigenaren te ontfutselen. Dat ging via de mail. Er stond dan bijvoorbeeld:  Wilt u uw oude pincode houden? Vul deze dan hier in, zo laat de politie weten. Maar banken vragen nooit om uw pincode of om de bankpas naar de bank op te sturen.

Ook het televisieprogramma Opgelicht maakte de afgelopen maanden melding van deze vorm van criminaliteit.

De vier verdachten zijn allen afkomstig uit Amsterdam en zijn tussen de 21 en 25 jaar oud. De aanhoudingen vonden plaats in Amsterdam en Alkmaar tussen 29 september en afgelopen dinsdag 16 februari.

Categorie:
Provincie:
Blik op 112: