vrijdag, 18. maart 2016 - 14:00 Update: 20-03-2016 13:01

Gemeente Valkenswaard onderzoekt escaperoom in De Bunker

Anne Frank Stichting: Achterhuis geen escaperoom
Foto: Archief EHF
Valkenswaard/Amsterdam

De Anne Frank Stichting noemt vrijdag in een verklaring de escaperoom in Valkenswaard 'aanmatigend en kwetsend'. Dit meldt de stichting vrijdag.

Het Achterhuis

Het Achterhuis is een van de plekken waar de geschiedenis van de Shoah, de Jodenvervolging, zich heeft afgespeeld. Het getuigt van weinig inlevingsvermogen voor de overlevenden van de Shoah om het Achterhuis als decor voor een spel als escaperoom te gebruiken.

Met dit spel wordt de indruk gewekt dat onderduiken een spannend spel is, en als onderduikers maar slim genoeg zijn, ze niet gepakt worden. Dat is niet alleen historisch, en daarmee educatief onjuist, maar ook aanmatigend en kwetsend voor diegenen die de gevolgen van de Jodenvervolging aan den lijve ondervonden hebben. 

Onderzoek gemeente Valkenswaard

Naar aanleiding van vele persvragen, meldt de gemeente Valkenswaard vrijdag dat zij al enige tijd onderzoek uitvoert naar de diverse bedrijfsmatige activiteiten die plaatsvinden in herenboerderij De Bunker in Valkenswaard. Daarbij heeft zij onder andere in de afgelopen jaren gesprekken gevoerd met de huidige exploitant over de mogelijkheden in relatie tot het gebouw.

Eerder deze maand heeft de gemeente vastgesteld dat op basis van het geldende bestemmingsplan ‘Buitengebied’ een zogenaamde escape room is toegestaan. Op basis van de huidige erfpachtovereenkomst tussen de gemeente en de huurder is een escape room echter niet toegestaan. Daarnaast zijn er nog 2 andere bedrijven op dit adres gevestigd die op grond van deze erfpachtovereenkomst niet zijn toegestaan.  

De komende periode bespreekt het college van B&W van Valkenswaard een collegevoorstel over de nu ontstane situatie in De Bunker. Daarna zullen burgemeester en wethouders hun standpunt bepalen en zullen zij aangeven hoe ze hier in de (nabije) toekomst mee om gaan.  

Categorie:
Provincie: