donderdag, 7. april 2016 - 11:21 Update: 07-04-2016 12:51

Van Gogh Museum gaat haar expertise verhuren

Van Gogh Museum biedt expertise te huur aan
Foto: Archief EHF
Amsterdam

Het Van Gogh Museum in Amsterdam gaat zijn expertise tegen betaling aanbieden aan andere musea, overheidsinstanties, particuliere instellingen en verzamelaars.

Met het vermarkten van onze kennis en diensten voldoen we aan de groeiende vraag uit de markt. Bovendien past dit verdienmodel binnen onze visie op ondernemerschap vanuit een culturele instelling, teneinde meer eigen inkomsten te genereren. Zo snijdt het mes aan twee kanten.”

Professionele adviezen en diensten

Adriaan Dönszelmann: “We zien een groeiende behoefte aan professionele kennis, expertise en diensten vanuit een culturele context. Kunst kan worden bekeken vanuit verschillende gezichtspunten: een meesterwerk, erfstuk, deel van een trust of landgoed, investering of gift aan een culturele instelling. Onze experts hebben kennis van verschillende hieraan gerelateerde aspecten. Zo kunnen we kunsteigenaren en -begeleiders adviseren over de wijze waarop werken optimaal in conditie kunnen blijven. Maar we weten ook veel van kunst opslaan en de eisen waaraan een depot moet voldoen. Onze expertise is niet alleen interessant voor musea en overheidsinstanties, maar ook voor particuliere instellingen, verzamelaars en vermogensbeheerders die omgaan met kunstcollecties.

Tijdens de pilot van de afgelopen twee jaar kwamen er concrete, uiteenlopende vragen uit de markt, bijvoorbeeld over het verstrekken van aanbevelingen voor een duurzaam klimaatbeheersingssysteem naar aanleiding van de BREEAM-certificering van ons museum. Daarnaast gaven we advies over beveiliging en ook trainingen over collectiebeheer en -behoud en het maken van tentoonstellingen aan museumprofessionals in China.”

Samenwerking met Deloitte Luxemburg en TIAS School for Business and Society

Het Van Gogh Museum is recent een samenwerking aangegaan met Deloitte Luxemburg. Deze samenwerking weerspiegelt de gezamenlijke ambitie om een brug te bouwen tussen de twee traditioneel gescheiden werelden van kunst en cultuur en de financiële sector. Samen met Deloitte Luxemburg organiseert het Van Gogh Museum op donderdag 21 april 2016 in het Koninklijk Concertgebouw en in het Van Gogh Museum de conferentie Art & Finance, waar internationale experts inzoomen op actuele onderwerpen als collectiebeheer en -behoud, restauratie, onderzoek en samenwerking bij tentoonstellingen, particuliere bruiklenen, filantropie, verzekeren, privémusea en financiering.

Ook werkt Van Gogh Museum Professional Services samen met TIAS School for Business and Society in zowel Nederland als China, onder meer in een leerstoel Art Finance & Museum Management en het verzorgen van masterclasses en ook de Executive Master in Art Finance in samenwerking met de Fudan University Shanghai.

Categorie:
Provincie: