vrijdag, 8. april 2016 - 14:35 Update: 08-04-2016 20:05

OM eist 17 jaar cel voor opblazen verkeerde woonboot

17 jaar celstraf en 126.000 euro vergoeding voor dodelijke explosie woonboot
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Alkmaar/Wormer

Vrijdag heeft de rechtbank Alkmaar de man, die er van verdacht wordt twee explosieven op een woonboot in Wormer te hebben geplaatst waarvan er één is geëxplodeerd, veroordeeld tot een gevangenisstraf voor de duur van 17 jaar. Dit heeft de rechtbank vrijdagmiddag bekendgemaakt.

De verdachte heeft voorbereidingshandelingen getroffen om de bezitter van een woonboot van het leven te beroven. Op 13 april 2015 heeft hij twee explosieven, aan een andere woonboot dan door de verdachte bedoeld was, bevestigd. De verdachte heeft één van de explosieven tot ontploffing gebracht waardoor een man om het leven is gekomen en diens partner zwaar gewond is geraakt.

De rechtbank is niet meegegaan met de eis van de officier van officier om 10 jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging op te leggen. Verdachte heeft geen medewerking verleend aan het onderzoek bij het Pieter Baan Centrum en ook overigens zijn er te weinig aanwijzingen om van een stoornis te kunnen spreken, waardoor tbs met dwangverpleging door de rechtbank niet mogelijk wordt geacht.

'Verkeerde boot'

Voor het geval dat tbs met dwangverpleging niet zou kunnen, heeft de officier van justitie een gevangenisstraf van 20 jaar geëist. Omdat tussen het teweeg brengen van de noodlottige explosie en de voorbereiding van moord op een ander een duidelijke samenhang bestaat, heeft de rechtbank de gevangenisstraf enigszins gematigd. Deze samenhang bracht verdachte zelf tijdens de zitting ook tot uitdrukking door te zeggen, dat hij de twee boten abusievelijk had verwisseld.

Schadevergoeding

Aan het vrouwelijke slachtoffer moet de dader ruim 126.000 euro aan schade betalen. Van het stalken van een vriendin is de verdachte vrijgesproken.

Categorie:
Provincie: