vrijdag, 8. april 2016 - 20:01

Bejaarde moordenaar hoort 12 jaar cel tegen zich eisen

Bejaarde moordenaar hoort 12 jaar cel tegen zich eisen
Foto: Archief EHF
Enschede

Het Openbaar Ministerie Oost-Nederland heeft voor de rechtbank in Almelo een gevangenisstraf van 12 jaar geëist tegen een 76-jarige man uit Enschede. De man wordt ervan verdacht een 41-jarige man te hebben doodgeschoten in het Volkspark in Enschede.

In de vroege ochtend van 23 juli 2015, rond 2.30 uur, hoorden verschillende personen meerdere schoten in de omgeving van het Volkspark. ’s Ochtends werd er een lichaam aangetroffen door een jogger. Het slachtoffer bleek door meerdere kogels om het leven te zijn gekomen. Er ging informatie rond dat het om een afrekening zou gaan in het drugsmilieu. In het onderzoek is rekening gehouden met meerdere scenario’s en al snel bleek dat er onvoldoende aanknopingspunten waren voor een drugsconflict als motief.

Uit verder onderzoek bleek dat er eerder geweldsincidenten geweest zijn in het Volkspark. Daarbij is de verdachte ook aangehouden, omdat hij iemand met een niet van echt te onderscheiden vuurwapen zou hebben bedreigd. De verdachte heeft later zelf tweemaal aangifte gedaan van een beroving in het park. In april 2015 zou hij beroofd zijn van € 5.000,- en in mei van € 700,-. Beide berovingen vonden in de avond plaats en volgens de verdachte ging het beide keren om dezelfde mannen die hem beroofden.

Uit verder onderzoek blijkt dat de verdachte de bewuste avond van de moorddoor meerdere mensen gezien is in het park. Na het schietincident is zijn auto herkend op camerabeelden en bij hem thuis is een wapen aangetroffen, hetzelfde type dat ook gebruikt is bij de moord. Uit verschillende verklaringen blijkt dat de verdachte aangegeven heeft deze overvallers te zullen vermoorden als ze hem weer lastig zouden vallen. De verdachte werd regelmatig ’s avonds en ’s nachts gezien in het Volkspark en stond bekend als een agressieve man die regelmatig woede uitbarstingen had en met een stok zwaaide.

De officier van justitie acht de verdachte schuldig aan moord. “Hij heeft dit gedaan door het slachtoffer op te zoeken in het holst van de nacht in het Volkspark. Voor zover er al een confrontatie zou zijn geweest die is gestart door het slachtoffer, is dit in mijn visie door verdachte bewust opgezocht om wraak te kunnen nemen op eerdere overvallen die het slachtoffer op hem gepleegd zou hebben. De manier waarop verdachte het slachtoffer heeft gedood is afschuwelijk. Hij heeft het slachtoffer meerdere malen beschoten, terwijl het slachtoffer vroeg om te stoppen met schieten. Verdachte heeft hem koelbloedig geëxecuteerd door onder andere een schot in het hoofd van bovenaf.

Uit onderzoek door het Pieter Baan Centrum blijkt dat er geen sprake is van psychiatrische of neurologische stoornissen die het delict kunnen verklaren. Verdachte ontkent en wilde niet volledig meewerken aan het persoonlijkheidsonderzoek, dus over de toerekeningsvatbaarheid kon geen uitspraak worden gedaan.

De officier vindt een lange gevangenisstraf op zijn plaats en eist een gevangenisstraf van 12 jaar.

Categorie:
Provincie: