woensdag, 13. april 2016 - 16:09 Update: 13-04-2016 16:16

Mannen met drones vliegen op aanvliegroute Schiphol

Mannen met drones vliegen op aanvliegroute Schiphol
Foto: Archief EHF
Spaarnwoude/Schiphol

De politie heeft dinsdagmiddag in recreatiegebied Spaarnwoude in Halfweg tegen twee dronebestuurders proces-verbaal opgemaakt omdat ze beiden met een drone vlogen in de aanvliegroute van de start-en landingsbaan van Schiphol. dit meldt de politie woensdag.

'We kwamen de mannen op het spoor na een tip van de boswachters van het natuurgebied', aldus de politie. De mannen van 36 en 44 jaar, beiden afkomstig uit Amsterdam, vlogen met hun drone in het zogeheten ‘Controlled Traffic Region” van Schiphol. In dit gebied is vliegen met een drone verboden in verband met de veiligheid van het vliegverkeer van Schiphol.

Luchtverkeersleiding

Eerder die dinsdag kreeg de Luchtvaartpolitie van de Luchtverkeersleiding Nederland de melding dat een piloot in de start- en aanvliegroute van baan 18C van Schiphol een drone had gezien. 

Daarop stelde de luchtvaartpolitie de lokale politie en de boswachters van recreatiegebied Spaarnwoude in kennis van de melding en verzocht hen uit te kijken naar mogelijke drones in dat gebied. Enige tijd later meldden de boswachters dat ze inderdaad twee drones zagen vliegen. 

'First Person View'-brillen

De specialisten van de Luchtvaartpolitie gingen direct ter plaatse en ze zagen dat de twee drones bestuurd werden door  mannen die bovendien een ‘First Person View’-bril droegen. Het dragen van dergelijke brillen tijdens het besturen van een drone is verboden omdat ze dan zelf geen zicht op hun drone hebben zoals de wet voorschrijft.

Proces-verbaal

De politie maakt proces-verbaal op voor het vliegen in het Luchtverkeersgeleidingsgebied van Schiphol en voor het dragen van de bril.

Categorie:
Provincie: