woensdag, 27. april 2016 - 18:04

Niet alleen het weer was koud, ook het eten

Niet alleen het weer was koud, ook het eten
Foto: Archief EHF
Amsterdam

Niet alleen de buitentemperatuur, maar ook de bewaartemperatuur van voedsel bleek tijdens Koningsdag 2016 een probleem. Op verschillende plekken in het land constateerden inspecteurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) dat standhouders het eten dat ze verkochten niet warm of niet koud genoeg bewaarden. Voedsel dat daardoor niet meer geschikt was voor consumptie moesten standhouders weggooien.

Verspreid over het land hebben 50 NVWA-inspecteurs 194 inspecties uitgevoerd. Op Koningsdag verkopen ook veel particulieren voedsel. Daarom richtte de NVWA zich niet alleen op professionele, maar ook op particuliere standhouders. De inspecteurs maakten tijdens deze Koningsdag 8 keer een rapport van bevindingen op en gaven 41 schriftelijke waarschuwingen. Het gaat hier om de tussenstand tot 17.00 uur.

Verreweg de meeste overtredingen hadden te maken met het goed op temperatuur brengen of houden van het aangeboden voedsel. Met name door de harde wind koelde bereid voedsel te snel af. Bijvoorbeeld omdat het voedsel niet was afgedekt of omdat rechauds uitwaaiden. Daardoor mochten verschillende standhouders hun hamburgers, saté, worstjes, vis en gevulde broodjes niet meer verkopen. Op last van de NVWA is in totaal ook 25 kg rauw vlees uit de verkoop gehaald. Het vlees was onveilig geworden, omdat de standhouders het niet koel genoeg bewaarden.  

Categorie:
Provincie:
Tag(s):