vrijdag, 29. april 2016 - 16:44 Update: 29-04-2016 16:52

Man 10 jaar cel in voor moord op 41-jarige man in Volkspark Enschede

Man 10 jaar cel in voor moord op 41-jarige man in Volkspark Enschede
Foto: Archief EHF
Enschede

Een 76-jarige man uit Enschede is vrijdag veroordeeld tot een gevangenisstraf van 10 jaar voor de moord in het Volkspark op een 41-jarige man. Dit heeft de rechtbank vrijdag bekendgemaakt.

De rechtbank Overijssel oordeelt dat hij op 23 juli 2015 met voorbedachte rade een 41-jarige man met 5 schoten om het leven heeft gebracht. Volgens de man had het slachtoffer hem 2 keer in dat park overvallen en mishandeld. De man moet ook ruim 10.000 euro betalen aan de familie van de nabestaanden voor de begrafenis en reiskosten.

Overvallen in het Volkspark

De 76-jarige man ging die nacht met een pistool naar het Volkspark, klaar om één van zijn overvallers dood te schieten. In het park was hij in april en mei 2015 mishandeld en beroofd van in totaal zo’n 5.700 euro. Omdat de politie volgens hem niets deed met zijn aangifte nam hij het heft in eigen handen.

Getuigen verklaarden dat de man zei te weten wie zijn één van zijn overvallers was en dat hij hem zou doodschieten als hij hem tegenkwam. Het wapen dat gebruikt is bij de moord is later gevonden in de woning van de man, die toegaf dat hij dat pistool al 25 jaar in zijn bezit heeft.

IJzingwekkend

De rechtbank verwerpt het beroep op noodweer: ”De verdachte is met een afschuwelijk plan naar het Volkspark gegaan en heeft hij op een ijzingwekkend kille manier het plan uitgevoerd en het slachtoffer het leven ontnomen.” Verder is er geen sprake van psychische overmacht. 

Ook al was de man boos en in zijn eer aangetast, hij had daar nooit op deze manier uiting aan mogen geven. Zeker niet toen hij wist wie één van de overvallers was. Het was een bewuste keuze dat hij met die kennis niet naar de politie ging, maar zelf actie ondernam.

Gevorderde leeftijd

Omdat de man weigerde volledig mee te werken aan onderzoek naar hemzelf en andere persoonlijke omstandigheden kan de rechtbank hier geen rekening mee houden. Wel houdt de rechtbank in enigszins strafverminderende mate rekening met de gevorderde leeftijd van de man. 

Categorie:
Provincie: