zondag, 1. mei 2016 - 10:12 Update: 01-05-2016 13:17

Net gerenoveerde Lorentzsluis Afsluitdijk door aanvaring al weer dicht

Net gerenoveerde Lorentzsluis na 1 dag door aanvaring al weer dicht
Foto: RWS
Kornwerderzand

Zaterdagmiddag is de net gerenoveerde grote sluis van het Lorentzsluizencomplex in de Afsluitdijk door een aanvaring van een viskotter zwaar beschadigd. De aanvaring gebeurde rond 14.00 uur nog geen dag nadat de grote sluis compleet was gerenoveerd door Rijkswaterstaat.

Voor zover bekend zijn er geen gewonden gevallen maar de schade is wel aanzienlijk. De kleine sluis voor de scheepvaart tot 67 m. blijft wel in gebruik maar RWS waarschuwt wel voor langere wachttijden .

De beschadigde sluisdeuren evenals de trek- en duwstangen zullen waarschijnlijk aanstaande dinsdag worden vervangen. 

Grote renovatie nog geen dag afgerond

De grote sluis van het Lorentzsluizencomplex was pas vrijdagavond om 22.00 uur weer opengesteld voor de scheepvaart na een renovatieklus van 6 weken. Het Lorentzsluizencomplex is 83 jaar oud en heeft regelmatig onderhoud nodig. De vervanging van het bedienings- en besturingssysteem was onderdeel van een grotere renovatie. 

Zo werd in 2015 mechanisch onderhoud aan de draaibruggen gedaan. De vervanging van het elektronische bedieningssysteem was nodig om deze in de toekomst veilig te blijven gebruiken en moet minder storingen opleveren. 

Daarnaast worden gedurende het jaar de houten remming- en geleidewerken opgewaardeerd en vervangen door staal om de scheepvaart te blijven faciliteren. Dezelfde werkzaamheden worden uitgevoerd bij het Stevincomplex bij Den Oever tussen 5 september en 16 oktober 2016. 

Categorie:
Provincie: