donderdag, 19. mei 2016 - 11:21 Update: 19-05-2016 11:41

Gedetineerden geëvacueerd om brand in Zwaagse gevangenis

Gedetineerden geëvacueerd om brand in Zwaagse gevangenis
Foto: Archief EHF
Zwaag

In de C-vleugel van de gevangenis aan de Compagnie 1 in Zwaag heeft in de nacht van woensdag op donderdag een brand gewoed.

Dit heeft de veiligheidsregio Noord-Holland-Noord donderdag bekendgemaakt. 'De brand, die gepaard ging met veel rookontwikkeling, brak rond 04.05 uur uit in een cel', aldus de veiligheidsregio.

De brandweer, die om 04.06 uur een automatische brandmelding via openbaarbrandmeldsysteem (OMS) van de gevangenis kreeg, rukte massaal uit. Aanvankelijk kon de brandweer vanwege de heftige rook de locatie van de brand in eerste instantie niet meteen detecteren maar toen de cel waar de brand woedde bekend was kon het vuur snel worden gedoofd.

Evacuatie

Intussen waren 46 gedetineerden uit de C-vleugel geëvacueerd uit hun cel en overgebracht naar de sporthal op het gevangenisterrein waar zij werden opgevangen. Bij 22 gevangen was er sprake van rookinhalatie en zij werden ter plaatse door ambulancemedewerkers verzorgd. Een gevangene is overgebracht naar het ziekenhuis. 

Alle gevangenen zijn in de loop van de ochtend, nadat de cellen waren gereinigd en gelucht, weer teruggebracht naar hun eigen cel. Over de oorzaak van de brand is nog niets bekend. Er is een onderzoek ingesteld om de precieze oorzaak van de brand vast te kunnen stellen. 

Categorie:
Provincie:
Blik op 112: