donderdag, 19. mei 2016 - 13:17 Update: 19-05-2016 16:44

Oud-NOS-journaliste doet boekje open over eenzijdige informatie reguliere media

Oud-NOS-journaliste doet boekje open over eenzijdige informatie reguliere media
Foto: Archief EHF
Amsterdam

Oud-journaliste Janneke Monshouwer, voorheen onder meer werkzaam bij het NOS-journaal heeft een boek geschreven over wat zij mist aan (juiste) informatie via de reguliere media. Monshouwer werkte ongeveer 30 jaar bij de Nederlanse TV, waaronder drie jaren als productiemedewerker bij het NOS-journaal en daarna als freelance invalster tot 1991.

In haar boek 'Ander  Nieuws, wat het Journaal niet uitzond' vertelt Monshouwer over haar periode bij het NOS-journaal, dat zijn informatie vooral leek te halen bij westerse persbureaus die aan voorselectie deden. Ook vertelt ze over de censuur in de huidige tijd. Monshouwer schrijft in haar boek: 'Waar ik mee zat was dat ik op een gegeven moment steeds het idee kreeg dat we er als beschaving niet op vooruit gingen, maar achteruit. Ra ra hoe kan zoiets?' Volgens haar is televisie steeds meer veranderd in een propagandamiddel voor het welzijn van grote industrieën, met name de grootaandeelhouders. Monshouwer komt in haar boek tot de conclusie dat we eenzijdige of verdraaide informatie krijgen en nieuwe geschiedenisboekjes kunnen schrijven. Dit meldt ninefornews.

In de afgelopen 30 jaar zat Monshouwer als lid van filmteams, maar ook als documentairemaakster bovenop veel opzienbarende gebeurtenissen en nieuwe ontwikkelingen. In haar boek schrijft ze: 'Het werd me duidelijk dat de realiteit vaak volslagen anders is dan ons wordt voorgeschoteld.' Ze  had al langer het gevoel dat er iets niet klopte. Zoals bijvoorbeeld  bij de moord op de Kennedy’s en Martin Luther King jr. en Malcolm X. Monshouwer: 'En bij de verschrikkelijke Vietnamoorlog. En ja, ook bij die 6-daagse oorlog in Israël in 1967. Het was een zeer belangrijke tijd, waarin er voor het eerst vragen werden gesteld en mensen in opstand kwamen.'

Verder zegt Janneke Monshouwer: 'Alles was toen al voor-gecensureerd: het Journaal nam het nieuws over van bepaalde westerse persbureaus. Al het nieuws was dus pro-VS, pro-NAVO (lobby), pro-Europa (lobby) en anti-Sovjet (lobby), militaristisch (lobby) en pro-Israël. En zo lang ik leef is Rusland al zwart gemaakt door het Westen. Vijandvorming. Poetin is nu de boosdoener. En kijk eens naar Assad in Syrië? Al die zwartmakerij, het wordt steeds herhaald. Het is hypnose en komt diep in onze genen.' In haar boek beschrijft Monshouwer het geslepen spel en de propaganda waardoor de Tweede Wereldoorlog kon ontstaan. Ze vindt dat iedereen moet weten wat er achter de schermen speelt in politiek opzicht, maar ook bij bij multinationals, in de voedsel-, farmaceutische en wapenindustrie, zodat burgers wakker worden en de geschiedenis zich niet blijft herhalen.

In zijn boek 'Wallstreet and the Rise of Hitler' schrijft auteur Anthony Sutton: 'Tussen 1820 en 1975 zijn 200 miljoen mensen om het leven gekomen omdat individuele burgers hun politieke macht aan een elite gaven.' Vraag nu is: wanneer stopt dit?  Monshouwer: 'Als we als burger zo’n machtssysteem niet meer willen en zelf initiatieven starten zodat de machtselite gedoemd is te verdwijnen.'