woensdag, 25. mei 2016 - 16:37

Niet alle Groningers weten wat ze moeten doen bij een noodsituatie

Niet alle Groningers weten wat ze moeten doen bij een noodsituatie
Groningen

Veel Groningers hebben NL-Alert ingesteld op hun mobiele telefoon. Toch maakt nog niet iedereen gebruik van dit alarmmiddel. Dat is wel raadzaam om te doen. Want met NL-Alert weet je wat je moet doen in geval van een noodsituatie, zoals bij een grote brand bij een pluimveebedrijf in Veendam. Op maandag 6 juni zendt de overheid rond 12 uur een controlebericht uit in heel Nederland. Aan de hand daarvan kun je nagaan of jouw mobiel juist is ingesteld om NL-Alert te ontvangen.

Vorig jaar bijvoorbeeld ontstond een noodsituatie in Veendam nadat een grote brand uitbrak op een pluimveebedrijf. De brand ging gepaard met hevige rookontwikkeling. “Omdat de rook door de stevige wind richting Veendam trok, hebben we direct besloten om NL-Alert in te zetten”, vertelt Bert Viel, woordvoerder van de Veiligheidsregio Groningen.

Met NL-Alert kon de Veiligheidsregio mensen in de regio gericht alarmeren en informeren. Vele Groningers ontvingen het tekstbericht op hun mobiel. Daarin stond dat alle ramen en deuren moesten worden gesloten en mensen uit de rook moesten blijven.

Bert Viel vindt de gerichte informatieverstrekking één van de sterke punten van NL-Alert. "Met NL-Alert kunnen we mensen in de buurt van een noodsituatie waarschuwen en hen direct laten weten wat zij moeten doen," zegt hij. "In Veendam zijn in totaal twee NL-Alert berichten verstuurd. Zo hielden we mensen in de directe omgeving op de hoogte. Toen het sein brandmeester gegeven werd, en het gevaar geweken was, lieten we dat ook via NL-Alert weten."

NL-Alert

NL-Alert is het alarmmiddel van de overheid voor op de mobiele telefoon. Bij een noodsituatie in jouw omgeving wil je weten wat je moet doen. Daarom is er NL-Alert. Als bij jou in de buurt een ramp gebeurt, dan ontvang je een tekstbericht op je mobiel. Hierin staat precies wat er aan de hand is en wat je op dat moment het beste kunt doen. Bijvoorbeeld dat je bij een brand ramen en deuren moet sluiten. Of dat je bij een terroristische aanslag of bij explosiegevaar uit het gebied moet blijven.

Controlebericht op 6 juni

Op maandag 6 juni zendt de overheid rond 12.00 uur een NL-Alert controlebericht uit. Aan de hand hiervan kunnen alle inwoners van Groningen nagaan of hun mobiel juist is ingesteld om NL-Alert te ontvangen. Heb je jouw mobiel nog niet ingesteld voor NL-Alert? Ga dan nu naar www.nl-alert.nl en help ook anderen met instellen. 

Categorie:
Provincie: