donderdag, 26. mei 2016 - 14:11

Gevangenisstraf wegens voorbereiding deelname jihad in Syrië

Gevangenisstraf wegens voorbereiding deelname jihad in Syrië
Foto: SXC
Alkmaar

De rechtbank Noord-Holland heeft vandaag een 22-jarige Nederlandse man uit IJmuiden veroordeeld die mee wilde doen aan de gewelddadige jihad in Syrië. Hij is veroordeeld tot 18 maanden gevangenisstraf waarvan 6 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar. Hij heeft voorbereidingen getroffen om terroristisch misdrijven te plegen en geprobeerd deel te nemen aan een organisatie die terroristische misdrijven pleegt (Islamitische Staat). De straf is lager dan door de officier van justitie werd geëist.

Jihad

De voormalig student werktuigbouw aan een Technische Universiteit, is tot twee keer toe vertrokken naar Syrië om zich aan te sluiten bij IS. Hij heeft het grondgebied van Syrië uiteindelijk nooit bereikt, omdat hij de eerste keer door de Turkse autoriteiten is opgepakt en de tweede keer niet verder is gekomen dan de grens van Bulgarije/Turkije.

De rechtbank hecht geen geloof aan de verklaring van de veroordeelde dat hij naar Syrië ging om een vreedzaam leven te leiden in het kalifaat en aldaar de Koran te bestuderen. Uit de telefoon en IPad van verdachte is immers gebleken dat hij het jihadistisch gedachtengoed aanhangt, het martelaarschap verheerlijkt en hij daarover contact had met personen in Syrië. Het kan dan ook niet anders zijn dan dat hij vanwege zijn geloofsovertuiging naar Syrië wilde gaan om daar deel te nemen aan de gewelddadige jihad.

Verdachte had een grote belangstelling voor de ontwikkelingen in Syrië. Hij moet op de hoogte zijn geweest van de daar actieve jihadistische terroristische organisaties die om hun doel te bereiken dagelijks dood en verderf zaaien onder ieder die hun extreem fundamentalistisch geloof niet deelt. Het geweld dat deze groepen gebruiken is bedoeld om grote delen van de bevolking ernstige vrees aan te jagen en dat moet hem volstrekt duidelijk zijn geweest voordat hij richting Syrië vertrok om zich bij IS aan te sluiten. 

Categorie:
Provincie: