dinsdag, 31. mei 2016 - 8:57

Arnhemse jongeren kunnen door in eigen toekomst te investeren van schuld afkomen

Arnhemse jongeren kunnen door in eigen toekomst te investeren van schuld afkomen
Foto: fbf
Arnhem

Arnhem gaat een nieuwe mogelijkheid onderzoeken om jongeren uit de schulden te helpen. Hiermee krijgt een jongere met schulden een saneringskrediet. De jongere betaalt deze restschuld terug door te investeren in zijn of haar toekomst, bijvoorbeeld door een opleiding te volgen in combinatie met vrijwilligerswerk.

Een motie van D66 fractievoorzitter Sabine Andeweg samen met PvdA en Verenigd Arnhem hiervoor is overgenomen door het college bij de behandeling van de Perspectiefnota op maandag 30 mei.

Saneringskrediet

Aan de schuldeisers van een jongere wordt een aflossingsvoorstel gedaan in ruil voor kwijtschelding van het grootste gedeelte van de schuld. De restschuld wordt door de gemeente overgenomen. De jongere betaalt deze restschuld terug door te investeren in zijn of haar toekomst. Dat kan bijvoorbeeld door een opleiding te volgen of te gaan werken, in combinatie met vrijwilligerswerk.

Kansrijker toekomst

“Niets doen is geen optie”, stelt Andeweg, “als je deze groep jongeren nu niet een steuntje in de rug geeft dan draait de gemeenschap sowieso op voor hun schulden.” Jongeren met een zware schuldenlast hebben later vaker een bijstandsuitkering, schuldhulpverleningstraject of erger.

D66 wil dat jongeren met schulden weer de kans krijgen om zich volledig te richten op hun ontwikkeling door middel van school of werk. “Uitgaand van het landelijk gemiddelde zijn er zo’n 4.400 jongeren in Arnhem met problematische schulden”, rekent Andeweg voor. “We vervangen belemmerende schulden door een kansrijker toekomst. Dit is beter voor hen en scheelt de samenleving later weer andere kosten.”

Categorie:
Provincie:
Tag(s):