vrijdag, 3. juni 2016 - 11:21 Update: 03-06-2016 13:40

'Toen Demmink betrokken bleek, werd rolodexonderzoek stopgezet'

'Toen Demmink betrokken bleek, werd rolodexonderzoek stopgezet'
Foto: Archief EHF
Amsterdam

Het is vandaag, vrijdag, voor het eerst dat oud-justitietopman Joris Demmink (68) publiekelijk moet getuigen over zijn rol in misbruikzaken van minderjarige jongens. Dit schrijft het Algemeen Dagblad vrijdag.

Allereerst mag de 50-jarige oud-agent Emile Broers zijn zegje doen. Hij werkte sinds 1986 bij de politie Amsterdam en ging in 1992 naar de Centrale Recherche Informatiedienst. Volgens Broersma waren er in het onderzoek naar kindermisbruik in de jaren '90 vier verdachten. Dat waren Demmink en drie hoofdofficieren van justitie: Holthuis, Wabeke en Wooldruk. Broersma wil geen antwoord geven op de vraag of ook de naam van oud-burgemeester Van Thijn is gevallen in het onderzoek en beroept zich op zijn verschoningsrecht. Broersma over het onderzoek in de krant: 'Holthuis was de officier van het Landelijke Parket, waar wij zelf onder vielen. Ik mocht mijn mensen niet vertellen om wie het precies ging. Het waren NN-verdachten.' NN betekent Nomen Nescio en dat is Latijn voor 'de naam is onbekend'. Het team van Broersma wilde Demmink en Holthuis observeren, maar dat lukte niet meer omdat het onderzoek ineens werd afgebroken. Volgens Broersma was één verdachte, Holthuis,  op de hoogte gebracht.

Ook oud-politieman Chris de grauw (59) werd vrijdagochtend verhoord. Hij was als Amsterdamse zedenrechercheur betrokken bij de misbruikzaak. Eerder had hij zich op zijn verschoningsrecht beroepen, maar daar ging de rechter nu niet mee akkoord. Op de vraag van de rechter aan De Grauw welke ambtenaren in beeld waren als verdachte van kindermisbruik, antwoordde De Grauw dat Joris Demmink een van de subjecten was. De Grauw zegt in het AD: 'We kregen informatie van de Criminele Inlichtingen Eenheid (CIE) dat hij betrokken was bij pedoseksuele contacten.' Dat gold ook voor voormalig officier van justitie Hans Holthuis en een aantal agenten. Maar nog voor er iets met de informatie gedaan kon worden, werd het onderzoek stopgezet. De Grauw begreep daar helemaal niets van.  Hij had nooit eerder meegemaakt dat 'een dergelijk zwaar opgetuigd onderzoek' halverwege werd gestopt. Ook voormalig officier van justitie Fred Teeven was aanwezig toen werd aangekondigd dat het onderzoek werd stopgezet. Teeven was als officier van justitie betrokken bij het geheime Rolodex-onderzoek. Tegenover de rechtbank in  Amsterdam verklaarde hij twee maanden geleden nog dat Demmink eind jaren negentig überhaupt geen verdachte was in het Rolodexonderzoek.

Bart van Well, een voormalig jongensprostitué, heeft het getuigenverhoor aangespannen. Hij zegt dat hij Demmink eind jaren '80, toen Well nog minderjarig was, op de achterbank van Demminks dienstauto oraal heeft moeten bevredigen. Demmink heeft de beschuldigingen van kindermisbruik altijd ontkend. Het is de vraag of hij zich vandaag zal beroepen op zijn zwijgrecht.

Categorie:
Provincie: