zaterdag, 4. juni 2016 - 13:26 Update: 04-06-2016 13:32

Politieagenten uit Roemenië in straten van Roermond

Politieagenten uit Roemenië in straten van Roermond
Foto: interpol.int
Roermond

Politieagenten uit Roemenië, Duitsland en Nederland werken vandaag, zaterdag 4 juni, in de gemeente Roermond samen in de strijd tegen internationale, rondtrekkende bendes.

Dit gebeurt in de vorm van gezamenlijke patrouilles in o.a. de binnenstad van Roermond en bij het Designer Outlet, waarbij voor het eerst Roemeense politieagenten in uniform in Nederland gaan patrouilleren.

Mobiel Banditisme

Deze criminele bendes, ook mobiel banditisme genoemd, maken zich veelvuldig schuldig aan verschillende misdrijven als winkel- en ladingdiefstal, inbraak in woningen en bedrijven, babbeltrucs, oplichting, skimming en zakkenrollerij.

Deze rondtrekkende criminele groepen kunnen uit alle landen komen. In Nederland is een stijging te zien van mobiel banditisme vanuit Oost-Europa.

Gezamenlijke aanpak

De controle vindt plaats binnen een gezamenlijke aanpak van de gemeente Roermond, politie en Openbaar Ministerie om dit mobiele banditisme een halt toe te roepen. Kern van de aanpak is om samen met andere partijen barrières op te werpen om Roermond zo onaantrekkelijk mogelijk te maken voor deze bendes. Aangezien deze rondtrekkende bendes handig gebruik weten te maken van de landsgrenzen om de pakkans zo klein mogelijk te maken, is internationale samenwerking onontbeerlijk. Ze verplaatsen zich binnen korte tijd over grote afstanden, waardoor ze lastig grijpbaar zijn voor de instanties van elk land waarin ze actief zijn.

Doel

Tijdens de controle van 4 juni gaat de Nederlandse, Duitse en Roemeense politie gezamenlijk patrouilleren in Roermond. Doel is om de internationale samenwerking te verbeteren en een afschrikkende werking te hebben naar potentiele daders.

Categorie:
Provincie:
Blik op 112: