maandag, 20. juni 2016 - 15:17 Update: 20-06-2016 19:05

Protest tegen wapenbeurs in RAI Amsterdam

Protest tegen wapenbeurs in RAI Amsterdam
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Amsterdam

Van dinsdag 21 tot en met donderdag 23 juni wordt in de RAI in Amsterdam een wapenbeurs gehouden. 'Mede op uitnodiging van de Koninklijke Marine komen delegaties naar Amsterdam van landen die mensenrechten schenden. Onder de aanwezige bedrijven zijn producenten van clustermunitie en kernwapens', zo meldt de actiegroep Stop Wapenhandel maandag.

Stop Wapenhandel

Wat actiegroep Stop Wapenhandel betreft is deze beurs niet welkom in Amsterdam. Woensdag 22 juni organiseert Stop Wapenhandel protest tijdens de 'beach party' van de wapenbeurs.

MAST (Maritime/Air Systems and Technologies) is een tweejaarlijkse internationale wapenbeurs en conferentie voor wapenindustrie en marine. Op de beurs in de RAI zijn onder meer delegaties van de landen die oorlog voeren en mensenrechten schenden in Jemen: Saoedi-Arabië, Bahrein, Qatar, Koeweit en de VAE. 

Over de aanwezigheid van Saoedi-Arabie zijn inmiddels Kamervragen gesteld aan de ministers van Defensie en Buitenlandse Zaken. Er ligt immers een oproep van zowel het Nederlands als het Europees parlement om geen wapens meer aan de Saoedi's te leveren.

Ook uitgenodigd is Turkije, druk bezig zijn eigen Koerdische bevolking met bommen te bestoken. Net als andere deelnemende landen heeft het wapens geleverd voor de oorlog in Syrië. Delegaties van militaire regimes (bv Thailand) en landen in gewapend intern conflict (bv Filipijnen) staan eveneens op de gastenlijst.

Zij kunnen op deze beurs contacten leggen met veel dubieuze wapenbedrijven. Zoals Textron, een producent van internationaal verboden clustermunitie. En het Duitse ThyssenKrupp, leverancier van nieuwe onderzeeërs voor de Israëlische marine, geschikt voor het gebruik van kernwapens. Ook andere kernwapenbedrijven zullen aanwezig zijn. Verder zullen de kandidaten voor de peperdure, overbodige nieuwe Nederlandse onderzeeërs ('de nieuwe JSF') zichzelf presenteren.

De gemeente Amsterdam heeft zich meerdere malen uitgesproken tegen wapenbeurzen binnen de gemeentegrenzen. Gek genoeg is de gemeente wel voor 25% aandeelhouder van de eigenaar van de RAI.

Protestactie

MAST organiseert voor de deelnemers een speciale 'Bonaire Beach Party’ op de avond van woensdag 22 juni. Wij vinden deze wapenbeurs geen reden voor feest. Actiegroep Stop Wapenhandel protesteert bij de beach party op woensdagavond 22 juni om 19.00 uur bij de hoofdingang van de RAI.

 

Categorie:
Provincie:
Tag(s):