zondag, 26. juni 2016 - 11:42 Update: 26-06-2016 13:27

Beveiliger ontdekt brand bij recyclingbedrijf Moerdijk

Grote brand bij recyclingbedrijf industrieterrein Moerdijk
Foto: Archief EHF
Moerdijk

Zaterdagavond kreeg de brandweer rond 22.10 uur de eerste melding van een broeibrand in een stapel van 150.000 kilogram afval kunststofvezels in een loods van recyclingbedrijf Jansen Shredder Recycling B.V aan de Oostelijke Randweg 3 in Moerdijk. Dit heeft de veiligheidregio Midden- en West-Brabant bekendgemaakt.

Alerte beveiliger

De brand, die dankzij een oplettende medewerker van EBN beveiliging werd opgemerkt, leek eerst nog klein en alleen rook te veroorzaken maar breidde zich al snel uit tot een grote uitslaande brand. Rond 23.30 uur schaalde de brandweer op naar zeer grote brand en liet meerdere extra blusploegen en -wagens ter plaatse komen.

Rook 

De rook trok in eerste instantie nog in kleine hoeveelheden naar het dorp Moerdijk waarbij de brandweer omwonenden al wel via een NL-Alert aanraadde uit de rook te blijven en ramen en deuren gesloten te houden en ventilatiesystemen uit te schakelen.

De brandweer probeerde intussen brandoverslag naar een naastgelegen nog grotere opslag met 1.200.000 kilogram van datzelfde afval te voorkomen. 'Een zeer arbeidsintensieve klus die nog flinke tijd kan duren', zoals de brandweer zelf omschreef. 

Rond 00.45 uur zette de brandweer veel water in met het waterkanon om overslag naar de grotere naastgelegen stapel kunststofafval te voorkomen. De rook verminderde maar het stonk nog steeds behoorlijk. Met name in de buurt van de Roode Vaart. De wind was zodanig dat de bewoners aan de overkant van het Hollands Diep niet veel van de rook merkten maar misschien wel wat geuroverlast hadden.

Gevaar van overslag geweken

Rond 01.54 uur zette de brandweer twee waterkanonnen in. De kans op overslag naar de tweede afvalberg was hierdoor 'zo goed als nul'. Wel moest de hele nacht worden doorgewerkt om brand en broei te bestrijden.

Om 03.50 uur vannacht heeft de brandweer het sein 'brandmeester' gegeven. Ongeveer 6 uur na de eerste melding. Het grote blusmateriaal is terug naar de kazerne. De prognose is dat de stapel wordt nageblust en vervolgens stukje bij beetje uit elkaar getrokken wordt om er zeker van te zijn dat er niets meer smeult of brandt. Dit werk kan tot ver in de dag duren. Door een combinatie van warm en vochtig weer kon de warmte niet weg en is er broei ontstaan in de afvalstapel. 

2e NL-Alert

Zondagochtend is er om 08.20 uur een nieuw NL-Alert voor omwonenden uitgegaan met de tekst: 'Overlast van brand met rook recyclingbedrijf Oostelijke randweg is voorbij. situatie is weer normaal'.

Categorie:
Provincie:
Blik op 112: