vrijdag, 12. augustus 2016 - 13:35 Update: 12-08-2016 23:02

Yuri van Gelder verliest kort geding tegen NOC*NCF

Advocaat: geen juridische basis voor wegsturen Yuri van Gelder
Foto: Archief FBF.nl
Arnhem

Volgens de Arnhemse rechtbank is Yuri van gelder terecht weggestuurd bij de Olympische Spelen. NOC*NSF hoeft niet terug te komen op de beslissing om Van Gelder terug te trekken van de Spelen. De rechter heeft het vonnis niet verder toegelicht. Daat gebeurt pas volgende week. Dit meldt onder meer de NOS.

Via dit kort geding probeert Yuri van Gelder alsnog terug te keren naar Rio om daar deel te nemen aan de toestelfinale.

De turner eist dat het nationaal olympisch comité er alles aan zal doen om dit mogelijk te maken. Ook wil Van Gelder dat de kosten van het vliegticket terug naar Rio betaald worden. Als de rechter Van Gelder gelijk geeft, maar het NOC*NSF blijft in gebreke, dan eist Van Gelder een dwangsom van 150.000 euro.

Yuri van Gelder ontkent dat hij zich schuldig heeft gemaakt aan alcoholmisbruik. Maar zelfs wanneer daar wel sprake van zou zijn, rechtvaardigt dat in zijn ogen niet de sanctie van uitsluiten van de Spelen. Volgens Yuri's advocaat Hellingman heeft het olympisch comité de sporters een algemene verklaring over goed gedrag laten tekenen. Er zou dus geen juridische grond voor straffen zijn. Dus is met het wegsturen van Van Gelder het legatiteitsbeginsel overtreden.

Hellingman vertelt dat Van Gelder maandag tot half één 's nachts in het Holland House is geweest en daar vier of vijf biertjes zou hebben gedronken. de rest van de nacht zou hij geen alcohol hebben gedronken.Daarna zou hij zijn gasten hebben begeleid naar hun appartement in Rio de Janeiro, om vervolgens met zijn vriendin collega-turner Jeffrey Wammes op te halen bij een nachtclub. Van Gelder kwam iets na 05.00 uur ochtens muisstil terug in het Olympisch dorp. Hij miste wel de ochtendtraining van die dag. Volgens de advocaat is Van Gelder.

Volgens de advocaat van NOC*NSF is Van Gelder twee keer binne 48 uur spoorloos geweest en zouden er wel degelijk duidelijke afspraken zijn geweest, zoals dat er geen alcohol wordt gedronken. Van Gelder zou pas om 15.00 uit zijn bed zijn gekomen en  tegen andere turners hebben verklaard dat hij alcohol had gedronken.  Volgens de advocaat kon NOC*NSF niet anders dan Van Gelder wegsturen, toen diens coach Van Bokhoven en de turnbond daarop aandrongen.

Categorie:
Provincie: