maandag, 15. augustus 2016 - 20:18 Update: 15-08-2016 20:45

Adviseur (50) jaar celstraf voor vervalsen hypotheekaanvragen

Adviseur (50) jaar celstraf voor vervalsen hypotheekaanvragen
Foto: Archief EHF
Kerkwijk/Den Bosch

Maandag heeft de rechtbank Oost-Brabant een 50-jarige man uit Kerkwijk veroordeeld voor het vervalsen van documenten voor verschillende hypotheekaanvragen. Dit meldt de rechtbank maandag.

'Ook maakte hij als hypotheekadviseur gebruik van die vervalste stukken. Hij krijgt een gevangenisstraf van 12 maanden, waarvan 6 maanden voorwaardelijk', aldus de rechtbank..

De man stelde voor het krijgen van hypotheken voor 3 personen valse hypotheekaanvragen, werkgeversverklaringen, loonstroken en arbeidsovereenkomsten op of liet die opstellen. Zo deed hij onder meer voorkomen dat de 3 personen in vaste dienst werkzaam waren bij zijn eigen hypotheek-adviesbureau. Hij diende de hypotheekaanvragen en stukken in bij verschillende hypotheekverstrekkers. Hierdoor maakte hij zich meerdere keren schuldig aan valsheid in geschrift.

De rechtbank rekent het de man zwaar aan dat hij ernstig is tekortgeschoten in zijn functie van hypotheekadviseur. Voor de beoordeling van de kredietwaardigheid van aanvragers zijn banken en verzekeringsinstellingen afhankelijk van de juistheid en volledigheid van ingediende stukken. 

Aanzien beroepsgroep geschaad

In ons land is bij de verstrekking daarvan een belangrijke rol weggelegd voor de onafhankelijke intermediair. De verdachte heeft in die rol het in hem gestelde vertrouwen van de betrokken kredietinstellingen ernstig beschaamd en daarmee ook het aanzien van zijn beroepsgroep ernstig geschaad.

De rechtbank weegt verder mee dat de verdachte de schuld nagenoeg volledig buiten zichzelf legt en daarmee geen enkele verantwoordelijkheid lijkt te nemen voor zijn daden. Dit weegt nog zwaarder, omdat de man weliswaar zijn vergunning als hypotheekadviseur heeft ingeleverd, maar daarna nog enige tijd op de vergunning van een ander in de financiële dienstverlening werkzaam bleef en ook nu nog actief is bij de aan- en verkoop van panden. 

Schadevergoeding

Omdat de man kennelijk ook in de toekomst actief wil blijven in die sector ziet de rechtbank, zeker gezien de houding van de man, aanleiding om hem een deels voorwaardelijke celstraf op te leggen met een proeftijd van 3 jaar. De verdachte moet bovendien een schadevergoeding van 2.712,50 euro betalen aan één van de hypotheekverstrekkers.

Categorie:
Provincie: