woensdag, 7. september 2016 - 18:45 Update: 07-09-2016 19:21

Vraagtekens rond veiligheid kernreactor Petten

Vraagtekens rond veiligheid kernreactor Petten
Foto: Archief EHF
Petten

Uit een document (pdf) dat in handen is van de NOS blijkt dat de financiële druk op de beheerder van de kernreactor (NRG) in Petten veel te groot is. Hierdoor kunnen onveilige situaties ontstaan.

Daarnaast zou de druk spanningen tussen de directie van NRG en de medewerkers veroorzaken. Dat het om een ernstige situatie gaat, wordt door meerdere personen uit kringen van rond NRG bevestigd. Het document werd opgesteld door een nucleair deskundige. De deskundige is voortijdig vertrokken en heeft voor vertrek de directie op de hoogte gesteld van de situatie. Het document spreekt van 'perverse prikkels' als gevolg van een lening van 82 miljoen euro die het bedrijf moet terugbetalen aan het Rijk.  Dit schrijft de NOS woensdag.

In het document staat: 'De lening, de voorwaarden van de lening, en de noodzaak om het geld terug te betalen, versterken de noodzaak om commerciële doelen voorrang te geven. Deze gevolgen zijn fundamenteel onveilig.' Verder wordt er nadrukkelijk vermeld dat veiligheid binnen NRG niet langer het leidende principe is. In een reactie heeft de directie van NRG erkent dat het bedrijf met financiële problemen te maken heeft, maar de directie  stelt met klem dat dit niet tot onveilige situaties zal leiden.

De NOS sprak een aantal mensen die zeer bezorgd zijn over de situatie bij de kernreactor. Ze willen echter niet anoniem blijven, omdat ze een geheimhoudingsverklaring hebben afgelegd.  Maar vanwege hun enorme bezorgdheid over de hele situatie praten ze toch met de pers. Bij het bedrijf in het Noord-Hollandse Petten worden medische isotopen gemaakt, waarmee wereldwijd miljoenen kankerpatiënten worden behandeld.