woensdag, 28. september 2016 - 18:09 Update: 28-09-2016 18:21

Twents Veilinghuis ziet af van veilen Nazi-portretten

Twents Veilinghuis ziet af van veilen Nazi-portretten
Foto: Archief EHF
Enschede

Het Centrum Informatie en Documentatie Israel (CIDI) had het veilinghuis verzocht de aanbieding van deze portretten in te trekken.

'Een veilinghuis zou hiervan niet moeten profiteren. Niet alleen hebben de afgebeelde personen de mensheid onvoorstelbaar veel leed berokkend, ook de schilder zelf was een fanatieke nazi-ideoloog. Het veilen is in strijd met elk fatsoen en de menselijke waardigheid', laat CIDI-directeur Hanna Luden weten.

Het Twents Veilinghuis heeft in een reactie laten weten 'dat het nooit de bedoeling is geweest wie dan ook te kwetsen'. Toch is het veilinghuis van mening dat het hier ook om kunst gaat. 

'De Egyptenaren, de Romeinen, de kruistochten, slavernij, Napoleon, Stalin zijn allemaal voorbeelden van onze geschiedenis waar verschrikkelijke dingen gebeurd zijn, maar die wel bij het erfgoed van de mensheid horen', aldus een zegsman van het veilinghuis dat uit respect voor mensen die er aanstoot aan nemen heeft besloten de stukken toch niet onder de hamer te laten gaan. Mogelijk gaan de stukken naar een museum. Volgens het veilinghuis zouden meerdere musea interesse hebben getoond. 

Categorie:
Provincie: