zaterdag, 1. oktober 2016 - 13:46 Update: 02-10-2016 10:53

Jumbo heeft wel Sint en Piet-figuren op chocolade en schoencadeautjes

Jumbo weert nu ook afbeeldingen van Sinterklaas op verpakkingen huismerk
Foto: Jumbo Holding
Veghel

Supermarktketen Jumbo heeft besloten dit jaar de afbeeldignen van Zwarte Piet én Sinterklaas te weren op verpakkigen van het huismerk.

Het bedrijf kwam tot dit besluit omdat het 'al enkele jaren moeilijk is om een oplossing te vinden waarmee iedereen tevreden is'. Dit meldt onder meer de NOS. Het is een opmerkelijk besluit, want nog niet eerder werd behalve Zwarte Piet ook Sinterklaas geweerd. Jumbo zegt in een verklaring tegen de omroep: 'In de discussie rondom Zwarte Piet blijkt het al enkele jaren moeilijk een oplossing te vinden waarmee iedereen tevreden is. Bij Jumbo zien we het Sinterklaasfeest vooral als een kinderfeest, met een heerlijk avondje als hoogtepunt. Daarom hebben we er dit jaar voor gekozen niet de traditionele afbeeldingen van Sinterklaas en Pieten te gebruiken, maar het kinderfeest te vieren met cadeautjes, snoep en symbolen als een mijter, pet en schoen en afbeeldingen van veel blije kinderen.'

Op andere plaatsen in de winkel wel Sint en Piet-producten

Op de berichtgeving van Jumbo werd heftig gereageerd. Jumbo  laat weten dat er naast het huiswerk op verschillende plekken in de winkels wel Sint en Piet-producten aangeboden zullen worden, zoals chocolade Sint en Piet-figuren en schoencadeautjes met de afbeelding van Sint en Piet. Vorig jaar bood de supermarktketen nog verpakkingen aan van Sinterklaas met witte pieten.

Albert Heijn, Bol.com en Blokker

Supermarktketen Albert Heijn reageert tegenover de NOS heel voorzichtig. AH: 'Ons Sinterklaas-assortiment ligt nog niet in de winkels, het speelt simpelweg nu nog niet.' Wel liggen er al wekenlang pepernoten en  gevulde speculaas in de schappen. Aholddochter en internetbedrijf Bol.com wil zich niet in de discussie mengen. Tegen de NOS: 'Bol.com wil geen stelling nemen, geen leidende rol spelen in de discussie. Wij verkopen wat leveranciers bieden, dat kunnen poppetjes van Zwarte Piet zijn, maar ook gekleurde en witte poppetjes. Wij doen van alles wat'. In hun commercials is alleen Sinterklaas te zien.

En Blokker-Holding - met winkels als Blokker, Intertoys, Bart Smit en Xenos - gaat gewoon door op dezelfde wijze als in 2015. Tegen de omroep: 'Wij benaderen Zwarte Piet zoals kinderen Piet benaderen: als een vrolijk hulpje van Sinterklaas, zonder raciale uiterlijkheden - geen dikke lippen, geen oorringen - en we hebben pieten in verschillende kleuren. De zwarte vegen heeft hij gekregen van roet in de schoorsteen.'

Categorie:
Provincie: