maandag, 3. oktober 2016 - 14:40 Update: 03-10-2016 14:45

Bijna 4 jaar celstraf voor vader na zware mishandeling en overlijden baby Jairo

Bijna 4 jaar celstraf voor vader na zware mishandeling en overlijden baby Jairo
Foto: Archief EHF
Arnhem

Maandag heeft de rechtbank Gelderland een 26-jarige man uit Arnhem veroordeeld tot een gevangenisstraf van 46 maanden voor de zware mishandeling en verwaarlozing van zijn destijds 8 maanden oude zoon Jairo, met de dood tot gevolg. Dit heeft de rechtbank maandag bekendgemaakt.

Vrijspraak voor moeder

De rechtbank heeft de moeder van Jairo, de 26-jarige partner van de man, geheel vrijgesproken. Uit het onderzoek tijdens de inhoudelijke behandeling en uit de bewijsmiddelen is onvoldoende gebleken dat de moeder de feiten heeft gepleegd.

Nadat de 8 maanden oude Jairo op 29 augustus 2010 overleed, werden bij hem diverse bloeduitstortingen en ernstig letsel, zoals een gebroken bovenbeentje, gebroken ribben en ernstig buikletsel geconstateerd. Aan de gevolgen van het buikletsel is Jairo overleden. Deze letsels gaven aanleiding tot het onderzoek naar kindermishandeling.

Stelselmatige mishandeling

Gelet op de hoeveelheid en de regelmatige terugkeer van het letsel, waaronder veel blauwe plekken en een tweetal beenbreuken in relatief korte tijd, is er sprake van stelselmatige mishandeling. De rechtbank vindt dat de man diegene is die zich schuldig heeft gemaakt aan deze mishandeling.

De rechtbank is van oordeel dat de 26-jarige vader degene is geweest die Jairo stelselmatig heeft mishandeld met uiteindelijk de dood tot gevolg. Ook is de man veroordeeld voor het in hulpeloze toestand brengen van Jairo door hem de nodige medische zorg te onthouden. De rechtbank heeft bij het bepalen van de straf rekening gehouden met vormverzuimen in het voorbereidend onderzoek van deze zaak.

Categorie:
Provincie: