dinsdag, 18. oktober 2016 - 13:47

Acties Brandweer tijdelijk opgeschort

Acties Brandweer tijdelijk opgeschort
Foto: Archieffoto ter illustratie FBF
Amsterdam

Na maanden actie voeren, was er op 7 oktober weer een overleg tussen de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en FNV Overheid. Hier zijn al enige resultaten geboekt. Om dit verder uit te werken is besloten de acties de komende 3 weken op te schorten. ‘Wij hebben er vertrouwen in dat we de onderhandelingen nu snel kunnen afronden’, aldus Bert de Haas, bestuurder FNV Overheid.

Omdat brandweermedewerkers een fysiek en mentaal zwaar beroep hebben, komen ze sinds 2005 in aanmerking voor het FLO-overgangsrecht, een soort vroegpensioenregeling. Deze is door aanpassingen van wet- en regelgeving in de afgelopen jaren inmiddels achterhaald en reparatie is meer dan gewenst. Anders wordt de regeling onbetaalbaar voor de brandweerlieden.

De Haas: 'Zowel de werkgevers als wij willen reparatie van het overgangsrecht. Alleen kwamen we er vooralsnog niet over uit hoe we die regeling moesten aanpassen. Door actie te voeren hebben we benadrukt hoe groot het belang van de regeling voor brandweermensen is. Inmiddels hebben we de eerste stappen tot een nieuwe regeling gezet en zijn we het er over eens dat de uittredeleeftijd van 59 jaar behouden blijft. Daarnaast is afgesproken dat er twee jaar meer pensioenopbouw komt, wat voldoende compensatie biedt voor het AOW- en pensioengat.'

Vervolg acties

Mochten de onderhandelingen onverhoopt niet leiden tot een goede cao, dan gaan de medewerkers van de brandweer opnieuw actievoeren. De kans is dan groot dat de acties een minder publieksvriendelijke karakter krijgen dan de acties van de afgelopen drie maanden.

Categorie:
Provincie:
Blik op 112: