zaterdag, 12. november 2016 - 16:58 Update: 14-11-2016 10:45

Dode vogels Zeewolde hadden vogelgriep

Vogelgriep bij wilde watervogels geconstateerd
Foto: fbf
Zeewolde

Uit onderzoek van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) blijkt dat de dode watervogels die begin deze werden aangetroffen bij Zeewolde leden aan vogelgriep.

Dit schrijft de gemeente Zeewolde op de website. De exacte variant is nog niet vastgesteld. De gemeente hoopt hier eind van het weekend uitsluitsel over te hebben. De dode watervogels die eerder deze week bij Monnickendam in het Markermeer werden gevonden, zijn wel besmet met vogelgriep van het type H5N8.

Verder waarschuwt de gemeente om absoluut geen zieke of dode watervogels aan te raken. Ook voor andere (zoog)dieren geldt: vermijdt uit voorzorg contact met de dode watervogels. Indien er geen langdurig en/of intensief contact is, is er geen kans op overdracht. 

Voorzorgsmaatregelen

Voor heel Nederland is een ophok- en afschermplicht ingesteld voor bedrijven die vogels houden die bestemd zijn voor de productie van vlees en eieren. Het is een voorzorgsmaatregel omdat er in Duitsland, Oostenrijk, Hongarije, Polen en Zwitserland bij wilde vogels vogelgriep van het type H5N8 is gevonden. 

Wie een zieke of dode watervogel aantreft, kan bellen naar de Milieuklachtenlijn (0320-261111, 24 uur per dag bereikbaar). De bevoegde instanties worden dan geïnformeerd om de vogels op te ruimen en/of nader onderzoek te verrichten.

Lees alles over:
Categorie:
Provincie: