vrijdag, 25. november 2016 - 20:07 Update: 25-11-2016 22:03

KLM-vlucht ontsnapt aan crash boven India door 'oplettend' waarschuwingssysteem

KLM-vlucht ontsnapt aan crash door 'oplettend' waarschuwingssysteem
Foto: Archief FBF
Schiphol

Een KLM-vliegtuig dat vanuit Amsterdam op weg was naar Kuala Lumpur is begin deze maand bijna op een ander toestel gebotst. Dit vond plaats in het luchtruim van India.

Een woordvoerder van de KLM zecht hierover: ''Tijdens deze vlucht is inderdaad sprake geweest van een situatie waarbij de afstand tussen de KLM-vlucht en een andere vlucht korte tijd minder was dan normaal.''

In dit geval gaf een waarschuwingssysteem van het toestel slechts één waarschuwing dat het andere vliegtuig dichterbij kwam maar hoefde de KLM-gezagvoerder het vliegpad niet aan te passen. De veiligheid van de passagiers en bemanning is op geen enkel moment verminderd, aldus de woordvoerder.

Het waarschuwingssysteem

Aan boord van verkeersvliegtuigen bevindt zich een systeem dat de vliegers waarschuwt als een ander vliegtuig te dichtbij komt. Indien noodzakelijk geeft dit systeem ook opdrachten aan de vliegers om het vliegpad aan te passen zodat er voldoende afstand tussen de vliegtuigen blijft. Vanzelfsprekend worden hierbij ruime marges aangehouden.

De reden waarom de vluchten dichterbij elkaar kwamen dan gebruikelijk wordt onderzocht door de Indiase autoriteiten. De KLM laat weten mee te doen aan dit onderzoek.

Categorie:
Provincie: