zaterdag, 26. november 2016 - 20:07 Update: 26-11-2016 22:57

CU-leider Segers: Dit kabinet is een vijand van gezinnen

CU-leider Segers: Dit kabinet is een vijand van gezinnen
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Nijkerk

In scherpe bewoordingen heeft de leider van de ChristenUnie Gert Jan Segers zaterdag uitgehaald naar premier Rutte.

Segers waarschuwt christelijke kiezers om zich niet door een 'prekende' Rutte op het verkeerde been te laten zetten. Segers: 'Ik maak me geen enkele illusie over wat de werkelijke VVD-agenda is.' Dit schrijft onder meer het Nederlands Dagblad zaterdag. Segers heeft drie speerpunten voor zijn verkiezingscampagne: de tegenstellingen rond het gezin, de waarde van het leven en de onderwijs- en godsdienstvrijheid.

In de krant zegt Segers over zijn speerpunt 'het gezin': 'Dit kabinet is een vijand van het gezin. Het laat zich niets gelegen liggen aan redelijke argumenten over de belastingdruk tussen een- en tweeverdieners, terwijl de verschillen absurd zijn.' Volgens de CU-lijsttrekker is Rutte er verantwoordelijk voor dat gezinnen met één kostwinner inmiddels zes keer zoveel belasting betalen als tweeverdieners. Segers:'Een enorme boete'. Er staat volgens Segers een boete op het besluit om mantelzorger te worden of voor de kinderen te gaan zorgen. Segers: 'Liberalen denken dat ze alleen op de wereld zijn en nemen het individu als uitgangspunt. Maar iedereen is ooit begonnen in een gezin.'

Als het aan Segers ligt kan de meevaller  van 4,3 miljard voor een deel gebruikt worden om de gezinnen te compenseren. Die gaan er volgens hem anders fiks op achteruit door de stijgende zorgpremie. Maar Rutte is dat zeker niet van plan. Met de meevaller moet de staatsschuld naar beneden worden gebracht. Een ander deel wordt ingezet als compensatie voor militairen, politieagenten, leraren en anderen die volgend jaar meer pensioenpremie gaan betalen.

Ook andere politieke kopstukken kregen kritiek. Segers zei bijvoorbeeld dat 'veilingmeester Pechtold de christelijke cultuur bij het oud vuil heeft gezet'. Hij vindt dat het erop lijkt dat D66 met onderwerpen als het afschaffen van de Zondagswet en stervenshulp bij een voltooid leven consequent de bijl aan de wortels van de joods-christelijke cultuur zet. Dat is "desastreus", zei hij.

Segers zei dit in een toespraak op het partijcongres in Nijkerk waar de ChristenUnie het verkiezingsprogramma vaststelde.

Categorie:
Provincie: