vrijdag, 2. december 2016 - 14:03 Update: 02-12-2016 16:21

Nederlanders vast na aanbieden gestolen kunstwerk uit Italië

Nederlanders vast na aanbieden gestolen kunstwerk uit Italië
Foto: Politie
Amsterdam

Op het hoofdbureau van de politie in Amsterdam is vrijdag het gestolen beeldje van 200 jaar na Christus, genaamd 'Julia Domna', overhandigd aan de Italiaanse Caribinieri. Dit meldt de politie vrijdag.

Aangeboden aan veilinghuis

Een man en een vrouw hebben onlangs een kunstobject geprobeerd te verkopen aan een veilinghuis in Noord Holland. Het veilinghuis vertrouwde het niet en deed navraag naar het kunstvoorwerp. Het bleek te gaan om een afbeelding van natuursteen van “Julia Domna”, een kunststuk uit de periode van ongeveer 200 jaar na Christus. Julia Domna was keizerin van het Romeinse rijk en leefde van 170 tot 217 na Christus.

Beeldje niet meer in Italiaans museum

Een advocaat van een veilinghuis, die het niet vertrouwde, informeerde de Italiaanse Carabinieri afdeling Tutela Patrimonio Culturale, een afzonderlijke rechercheafdeling die kunst en cultuurschatten opspoort. Uit dit onderzoek bleek dat het beeld van Julia Domna in een museum moest liggen. Feitenonderzoek wees uit dat het beeld zich niet meer in het museum in Italië bevond. Hierop is de Amsterdamse politie ingeschakeld en is er aangifte gedaan door de Italiaanse autoriteiten.

Aanhouding na afspraak veilinghuis

Het veilinghuis heeft vervolgens, in nauw overleg met de Amsterdamse recherche en het Openbaar Ministerie, een afspraak met de verdachten door laten gaan. Na afloop van dit gesprek zijn de man en de vrouw door de recherche aangehouden op verdenking van diefstal en heling. Tegen de twee verdachten is proces-verbaal opgemaakt. Zij zijn na onderzoek en verhoor heengezonden. 

Rechter

Het betreft een man en een vrouw uit Nederland. Zij zullen zich binnenkort voor de rechter moeten verantwoorden. Tegen de twee verdachten is proces-verbaal opgemaakt. Zij zijn na onderzoek en verhoor heengezonden. Het betreft een man en een vrouw uit Nederland. Zij zullen zich binnenkort voor de rechter moeten verantwoorden.

Carabinieri neemt beeldje mee terug naar Italië

Het beeld van Julia Domna is op vrijdag 2 december officieel teruggegeven aan de Italiaanse autoriteiten. Majoor Massimo Meresca, Commander of Archeological Section Carabinieri Tutela Patrimonio Culturale, heeft het beeldje in ontvangst genomen brengt het terug naar Italië. Daar zal het in afwachting van de beslissing van de rechter worden bewaard. 

'Waarde niet in euro's uit te drukken'

De carabinieri is een onderzoek gestart hoe het kunstobject heeft kunnen verdwijnen 
uit het museum. De waarde is volgens Italiaanse kunstkenners niet in euro’s uit te drukken. Het beeldje maakt onderdeel uit van een serie van soortgelijke Romeinse koppen uit de periode van twee eeuwen na Christus en heeft een hoge archeologische maar ook culturele waarde.

Categorie:
Provincie:
Blik op 112: