vrijdag, 9. december 2016 - 18:40 Update: 09-12-2016 19:42

Zutphense (72) veroordeeld voor groepsbelediging en poging tot afpakken hoofddoek

Zutphense (72) veroordeeld voor groepsbelediging
Foto: SXC
Arnhem

De politierechter heeft een 72-jarige vrouw uit Zutphen veroordeeld voor groepsbelediging. Zij kreeg hiervoor een geldboete van 500 euro, waarvan 200 euro voorwaardelijk.

Op 26 maart 2016 sprak de vrouw het slachtoffer, een moslima die met een hoofddoek op in een bushokje zat te wachten – aan op het feit dat zij dit hoofddeksel droeg. De Zutphense bracht dit in verband met het geloof van het slachtoffer en de aanslagen die door IS zijn gepleegd. Enkele dagen eerder vonden de aanslagen in Brussel plaats. De Zupthense zou bovendien grijpende bewegingen naar de hoofddoek van het slachtoffer hebben gemaakt. Een omstander die tussen beiden kwam, voorkwam dat het uitliep tot een handgemeen. Het slachtoffer heeft zelf opnamen gemaakt en heeft deze op internet gezet, waarop het filmpje viraal ging. Dat filmpje heeft ervoor gezorgd dat de Zutphense nogal wat bedreigingen aan haar adres heeft ontvangen.

Mishandeling niet bewezen

De politierechter vond de tenlastegelegde mishandeling niet bewezen. Wel nam hij het de Zutphense kwalijk dat zij haar pijlen had gericht op de moslima als voorbeeld op een hele groep moslims en die in verband bracht met de door terroristen gepleegde aanslagen. Volgens de politierechter is dit beledigend nu het grootste deel van de moslims die aanslagen ook ten zeerste veroordeelt en er bovendien bij die aanslagen regelmatig veel slachtoffers onder moslims te betreuren zijn.

Schadevergoeding

Discriminatie met woorden kan ook pijn doen. De politierechter gaf aan dat dit gedrag van de Zutphense niet te accepteren valt binnen het gewone maatschappelijke debat. Zij moet daarom een schadevergoeding van 350 euro aan het slachtoffer betalen.