donderdag, 15. december 2016 - 16:05

Amerikanen heropenen depot voor militaire voertuigen

Amerikanen heropenen depot voor militaire voertuigen
Foto: Defensie
Eygelshoven

Zo’n 1.600 Amerikaanse militaire voertuigen staan binnenkort weer paraat op Nederlandse bodem. De vooruitgeschoven onderhouds- en opslagplaats in het Zuid-Limburgse Eygelshoven heropende vandaag zijn deuren.

“Het openen van deze locatie is een proportionele stap die we nemen om NAVO-bondgenoten te verdedigen wanneer dat nodig is. Ons bondgenootschap is immers gebouwd op een stevig fundament van solidariteit en gezamenlijke ondersteuning”, zei Commandant der Strijdkrachten generaal Tom Middendorp. Hij opende het militaire complex samen met commandant U.S. Army Europe luitenant-generaal Ben Hodges en de burgemeester van Kerkrade Jos Som.

De opslag van het extra militair materieel, waaronder gevechtstanks, pantservoertuigen en ander zwaar geschut, is een van de voorzorgsmaatregelen van de NAVO. Die maakt zich ongerust over de verslechterde veiligheidssituatie in Europa. Het Army Prepositioned Stocks Eygelshoven (APS-E), zoals de voorziening officieel heet, neemt een belangrijke faciliterende functie in voor Amerikaanse troepen in Europa. Op termijn zullen ook depots in Duitsland en België heropenen.

Nederlandse ondersteuning

De meeste voertuigen arriveren in de loop van volgend jaar. Ze zijn afkomstig van een US Armored Brigade Combat Team van het Amerikaanse leger. Ongeveer 100 Nederlandse Defensiemedewerkers ondersteunen de Amerikanen bij het onderhoud en de bewaking. Slechts een handjevol Amerikaanse militairen houdt zich op het complex bezig met stafzaken, aansturing en onderhoudswerkzaamheden.

Het APS-E-terrein heeft een oppervlakte van 27 hectare met daarop 8 loodsen met duizenden vierkante meters voor opslag, 32 werkplaatsen en 20 waspunten. Medewerkers houden zich voornamelijk bezig met het conserveren, preserveren (gereedmaken voor langdurige opslag), onderhouden en de complete revisie van de rupsvoertuigen, wielvoertuigen, communicatiemiddelen, elektronische apparatuur en geniemateriaal.

Tot 2006 was het terrein in Eygelshoven ook al een Amerikaanse materieelopslagplaats, toen Prepositioned Organizational Materiel Storage (POMS) genaamd.

Categorie:
Provincie: