zondag, 26. maart 2017 - 15:36 Update: 26-03-2017 15:39

Nep-piloot krijgt werkstraf voor oplichten vrouwen datingsite

Nep-piloot krijgt werkstraf voor oplichten vrouwen datingsite
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Arnhem/Nijmegen

De rechtbank in Arnhem heeft afgelopen week een 42-jarige Nijmegenaar, die zich voordeed als piloot of ambulancemedewerker, veroordeeld voor het oplichten van meerdere vrouwen die hij via datingsites had benaderd. 'Hij kreeg een voorwaardelijke gevangenisstraf van 9 maanden en een werkstraf van 180 uur opgelegd.

Nep-piloot en nep-ambulancemedewerker

De man deed zich op datingsites voor als piloot of ambulancemedewerker en ging zo relaties aan met zijn slachtoffers. Daarna maakte hij ze met smoezen geld afhandig, door bijvoorbeeld te zeggen dat hij via zijn werkgevergoedkoop iPads kon kopen. 

Of door te beweren dat zijn portemonnee was gestolen of dat zijn pinpas was geskimd, waardoor hij zonder geld zou zitten. Ook gebruikte hij de gegevens van zijn vriendinnen om spullen te bestellen. De rechtbank vindt oplichting van 6 vrouwen bewezen.

Verminderd toerekeningsvatbaar

De rechtbank houdt er bij het bepalen van de straf rekening mee dat deskundigen hebben geconcludeerd dat de man verminderd toerekeningsvatbaar is. De officier eiste een gevangenisstraf van 12 maanden, waarvan 6 maanden voorwaardelijk, met een proeftijd van 3 jaar. 

Kijkend naar het tijdsverloop, de verminderde toerekeningsvatbaarheid van de Nijmegenaar, de noodzaak tot behandeling en de omstandigheid dat de rechtbank 2 feiten minder bewezen acht dan de officier van justitie, zal de rechtbank aan de man geen onvoorwaardelijke gevangenisstraf opleggen. 

De rechtbank vindt voor deze feiten wel een forse voorwaardelijke gevangenisstraf en een werkstraf op zijn plaats. De man moet aan 3 van de opgelichte vrouwen een schadevergoeding van in totaal ruim 5.300 euro betalen.

Categorie:
Provincie:
Blik op 112: