zaterdag, 15. april 2017 - 9:28 Update: 16-04-2017 9:08

Twee op de drie Turkse Nederlanders steunt Erdogan

Meerderheid Turkse Nederlanders steunt Erdogan
Foto: SİYAH İNCİ
Amsterdam

Een groot deel van de Turkse Nederlanders steunt het beleid van president Erdogan. Uit onderzoek in opdracht van de Volkskrant blijkt dit twee op de drie te zijn. Een vrijwel zelfde meerderheid veroordeeld Nederland in de diplomatieke rel met Turkije.

De helft van de 561 ondervraagde Nederlandse Turken staat positief tegenover de felle reactie van de president na het uitzetten van een Turkse minister. Vier op de tien zijn het (zeer) eens met de uitspraken van Erdogan dat hij sprak over 'fascisten en overblijfselen van nazi's'.

Opvallend is dat vooral jongeren onder de 35 het meest Erdogan steunen dan 55-plussers. Onder de Denk stemmers is Erdogan uitermate populair. Maar liefst 84 procent steunt het beleid van Erdogan.

De Turks-Nederlandse cultureel antropoloog Ibrahim Yerden zegt tegenover de Volkskrant dat de resultaten van het onderzoek een trend bevestigen. Turkse Nederlandse jongeren richten zich steeds meer op Turkije. Het gevoel van discriminatie en uitsluiting geeft hen het gevoel niet welkom te zijn in Nederland. 'Tegelijkertijd zijn ze opgegroeid met Erdogan en hebben ze nooit andere Turkse leiders gekend. In Erdogan zien ze een vechter die opkomst voor hun Turks nationale en islamitische identiteit’, aldus Yerden

Categorie:
Provincie: