maandag, 29. mei 2017 - 16:21 Update: 29-05-2017 16:25

Heling gestolen beeld Keizerin Julia Domna leidt tot celstraffen

Heling gestolen beeld Keizerin Julia Domna leidt tot celstraffen
Foto: Politie
Amsterdam

Voor de heling van een eeuwenoud Romeins beeld van Keizerin Julia Domna krijgt een 50-jarige man 1 jaar gevangenisstraf, waarvan 6 maanden voorwaardelijk. Dit heeft de rechtbank Amsterdam maandagmiddag bekendgemaakt.

'Zijn eveneens 50-jarige ex-vriendin krijgt 8 maanden celstraf, waarvan 6 maanden voorwaardelijk, en een taakstraf van 240 uur. De straffen zijn hoger dan het Openbaar Ministerie had geëist', aldus de rechtbank.

Gestolen

In 2015 bood de vrouw de marmeren beeltenis van het hoofd van de Romeinse keizerin Julia Domna aan bij veilinghuis Christie’s in Amsterdam en vertelde dat het afkomstig was uit de erfenis van de vader van de man. Bij nazoeking bleek het beeld echter te zijn gestolen uit de opslag van het Villa Adriana Archeologisch Museum in Tivoli in Rome.

Verklaring

De man verklaarde later dat hij het beeld van een familielid had gekregen die hem zou hebben verzekerd dat het niet was gestolen. Zowel bij de politie als ter terechtzitting weigerde hij echter antwoord geven op de vraag wie het familielid is en hoe die aan het beeld zou zijn gekomen. Daardoor is zijn verklaring niet verifieerbaar.

Geen eigendomsbewijs

De rechtbank stelt in ieder geval vast dat de man, terwijl hij verklaart dat het beeld van hem was, het beeld door zijn vrouwelijke medepleger heeft laten aanbieden bij Christie’s, waarbij zij een leugenachtig verhaal ophing over de herkomst. Bovendien ontbrak een eigendomsbewijs, een certificaat van herkomst of andere objectieve informatie over de herkomst. Het kan niet anders dan dat beide verdachten op zijn minst de kans hebben aanvaard dat het beeld gestolen was.

Onschatbare waarde

Bij de straf heeft de rechtbank gekeken naar de geldelijke waarde van het beeld dat wordt getaxeerd op ongeveer 150.000 euro en vervolgens meegewogen dat het cultureel erfgoed betreft, wat het handelen van de verdachten kwalijker maakt en strafverzwarend werkt. Het beeld is in cultureel opzicht van onschatbare waarde. Het beeld is inmiddels teruggegeven aan het Italiaanse museum.

Strafvermindering

De vrouw krijgt een lagere straf omdat de rechtbank er rekening mee houdt dat ze kostwinner is en de zorg heeft voor een thuiswonende zoon met problemen en haar moeder in een verzorgingstehuis. De rechtbank vindt de heling echter te ernstig om, zoals de officier van justitie voorstelde, bij de vrouw te volstaan met een geheel voorwaardelijke gevangenisstraf en een taakstraf.

Categorie:
Provincie: