dinsdag, 4. juli 2017 - 15:27 Update: 04-07-2017 19:14

Serieverkrachter krijgt 14 jaar cel voor drie verkrachtingen binnen vier dagen

Veertien jaar cel voor serieverkrachter
Foto: Archief EHF
Purmerend

Een 35-jarige man uit Purmerend krijgt 14 jaar celstraf voor de drie verkrachtingen die hij (in een tijdsbestek van vier dagen) pleegde en voor het opzettelijk brand stichten in zijn cel. De man krijgt geen tbs-maatregel opgelegd: het dossier bevat onvoldoende aanknopingspunten waaruit kan worden afgeleid dat hij aan een stoornis leed tijdens het plegen van voornoemde feiten.

Letselverklaringen

Hoewel de man ontkent de verkrachtingen te hebben gepleegd, oordeelt de rechtbank anders: het dossier bevat naast forensisch bewijs, ook de letselverklaringen van de drie aangeefsters die aansluiten op hetgeen zij hebben verklaard. Uit het dossier en datgene wat ter terechtzitting is behandeld, blijkt dat er geen aanknopingspunten zijn voor een alternatieve lezing.

Slachtoffers

De rechtbank neemt het de man zeer kwalijk dat hij op uiterst grove en vernederende wijze heeft verkracht. Hij heeft daarmee de geestelijke en lichamelijke integriteit van de slachtoffers op de meest verstrekkende manier geschonden. Hij heeft zich blijkbaar slechts laten leiden door zijn eigen seksuele lustgevoelens en er is niet gebleken dat hij op enig moment heeft stilgestaan bij de gevoelens en gevolgen voor de slachtoffers.

Brand

Ten aanzien van de brand oordeelt de rechtbank dat de man die opzettelijk moet hebben gepleegd. Dat blijkt uit het handelen van verdachte, zoals het verplaatsen van zijn bed rechtop tegen zijn celdeur.

Ernstige feiten

Dit zijn zeer ernstige feiten waarvoor, zeker in combinatie met strafverzwarende omstandigheden (zoals de jonge leeftijd van de slachtoffers, de hoeveelheid van seksuele handelingen, de traumatiserende effecten en de gevoelens van onveiligheid), een langdurige vrijheidsbeneming moet worden opgelegd.

Categorie:
Provincie: