dinsdag, 11. juli 2017 - 15:14

FNV: Ultimatum leidt tot cao-akkoord Suiker Unie

FNV: Ultimatum leidt tot cao-akkoord Suiker Unie
Groningen

Onder druk van een ultimatum heeft de directie van de Suiker Unie dinsdag een cao-akkoord bereikt met de FNV en andere vakbonden. De cao heeft een looptijd van twee jaar, van 1 april dit jaar tot 1 april 2019, en geldt voor 800 medewerkers.

‘De voorgestelde verslechteringen zijn van tafel. De lonen stijgen met 4,5% en de goede ouderenregeling blijft, dit in tegenstelling tot wat de directie wilde’, aldus Jet Grimbergen, bestuurder FNV Voedingsindustrie. 

De ouderenregeling geldt voor medewerkers vanaf 58 jaar. Zij kunnen 80% werken, krijgen 90% betaald en bouwen 100% salaris op. ‘Voor deze regeling is hard gevochten’, zegt Grimbergen: ‘Enkele maanden geleden hebben medewerkers, jong én oud, in Groningen actiegevoerd voor deze regeling. De medewerkers vinden dat iedereen gezond zijn pensioen moet kunnen halen. Dit kan nu dankzij deze afspraak.’

Echte banen

Verder zijn er afspraken gemaakt voor uitzendkrachten. Zij komen in aanmerking voor scholing en er zijn afspraken gemaakt over hun doorstroming naar een echte baan.

Verder is er afgesproken dat er een extern onderzoek komt, samen met de bonden, naar de hoge werkdruk bij de Suiker Unie.

‘Stevig onderhandelen en solidair optrekken van werknemers heeft ervoor gezorgd dat dit akkoord nu op tafel ligt. De bonden leggen het nu aan hun leden voor. Als zij akkoord gaan, dan zijn eventuele acties in de bietencampagne van de baan’, sluit Grimbergen af.

Categorie:
Provincie: