woensdag, 12. juli 2017 - 12:24

Ontneming in drugsonderzoek gevraagd van bijna twee miljoen euro

Ontneming in drugsonderzoek gevraagd van bijna twee miljoen euro
Foto: Politie
Rhenen

De officier van justitie heeft vandaag geëist dat een bedrag van bijna twee miljoen euro wordt afgepakt van acht verdachten, die eerder veroordeeld werden voor grootschalige hennepteelt in Rhenen en andere plaatsen in Nederland.

De groep van acht mannen had in totaal dertien hennepkwekerijen in diverse gemeenten. In deze kwekerijen waren vaak illegale en risicovolle elektriciteitsaansluitingen aangelegd. De acht mannen werden niet alleen verdacht van het kweken van hennep, maar ook van het witwassen van de verdiensten van honderden kilo’s hennep en het vormen van een criminele organisatie. Hiervoor werden ze in 2014 berecht. De officier kondigde toen aan de criminele winsten te willen afpakken.

1.965.099,09 euro

Vandaag werd deze ontneming voor de rechter behandeld. Het bedrag dat is berekend op basis van het aantal oogsten van de kwekerijen en de waarde van de hennep, komt in  totaal uit op 1.965.099,09 euro. De officier van justitie vroeg de rechter dit bedrag af te pakken en te verdelen over de acht verdachten. De hoofdverdachte die een leidinggevende rol in de criminele organisatie had, moet 20 procent van dit bedrag ( ca. 4 ton) betalen. De vijf verdachten die een meer uitvoerende rol hadden, elk 15 procent (ca. 3 ton). Ten slotte wordt van de twee verdachten die een rol hadden als loopjongen gevraagd een bedrag van elk 2,5 procent (halve ton) af te pakken.

Om veilig te stellen dat dit bedrag ook echt kan worden afgepakt, werd er bij de doorzoekingen in 2013 beslag gelegd op auto’s, boten, onroerend goed en grote hoeveelheden contant geld. Dat laatste werd over en nergens aangetroffen: in vuilniszakken, in kinderschoentjes, in de frituurpan.