dinsdag, 18. juli 2017 - 8:00 Update: 18-07-2017 13:56

Coldcasekalender in iedere cel

Coldcasekalender in alle gevangenissen verspreid
Foto: Politie
Amsterdam

Na een geslaagde pilot in vijf penitentiaire inrichtingen wordt de zogenoemde coldcasekalender deze week in alle gevangenissen in ons land verspreid. In totaal krijgen 30.000 gedetineerden de kalender met onopgeloste levensdelicten en vermissingen uitgereikt.

De ervaring van politie en justitie leert dat onder gedetineerden relatief veel kennis aanwezig is over gepleegde strafbare feiten. In de hoop op nieuwe tips over onopgeloste misdrijven kregen gedetineerden van vijf gevangenissen daarom begin dit jaar een weekkalender, waarop informatie wordt gevraagd over 52 cold cases.

Volgens de bedenker van de kalender, recherchekundige Jeroen Hammer, is de kalender positief ontvangen. 'Natuurlijk zijn er mensen die de kalender weigerden, omdat ze geen "snitch" willen zijn, maar uit een steekproef blijkt dat bijna tweederde van de gedetineerden de kalender een goed idee vindt. De kalender leidde niet tot onrust.' Het is moeilijk om aan te geven tot hoe veel tips van gedetineerden de kalender heeft geleid, zegt Hammer. 'We weten lang niet altijd waar een tip vandaan komt. Bovendien is de kalender onderdeel van een breder offensief om aandacht te vragen voor cold cases. Zo staan de 52 zaken op de kalender ook op politie.nl, vragen we aandacht via social media, hebben we filmpjes laten maken en wordt regelmatig een cold case behandeld in Opsporing Verzocht. Komend najaar start bij televisiezender SBS ook een programma over cold cases.'

Tips

In totaal kwamen de eerste vijf maanden van dit jaar bij de politie 160 tips binnen over cold cases. Dat is evenveel als normaal in een heel jaar. Daarbij moet wel opgemerkt dat bijna de helft van de tips dit jaar betrekking had op de zaak Nicky Verstappen. De coldcaseteams van de politie verrichten momenteel in 130 zaken opsporingshandelingen. In twee zaken – die beide op de kalender staan – vormden tips de directe aanleiding het onderzoek te heropenen.

Talen

De kalender die de komende week wordt uitgereikt aan alle gedetineerden wijkt licht af van de kalender die begin dit jaar in vijf gevangenissen is verspreid. 'Op advies van personeel van de gevangenissen en gedetineerden de kalender voorzien van tekst in het Spaans, Engels, Russisch en Arabisch', zegt Hammer. 'En behalve een telefoonnummer voor tips is de kalender nu ook voorzien van een postadres voor schriftelijke tips.'

Categorie:
Provincie:
Blik op 112: