woensdag, 19. juli 2017 - 9:05 Update: 19-07-2017 13:08

'Topman Akzo-Nobel treedt vanwege gezondheidsredenen per direct af'

'TTopman Akzo-Nobel treedt vanwege gezondheidsredenen per direct af'
Foto: fbf
Amsterdam

Vanwege gerzondheidsredenen treedt de topman van verffabrikant AkzoNobel, Ton Büchner, per direct af.

Dit heeft het concern woensdag bekendgemaakt. De nieuwe CEO is de Belg Thierry Vanlancker. Ton Büchner was vanaf 2012 werkzaam bij AkzoNobel. Hij volgde destijds Hans Wijers op. Kort na zijn aantreden kreeg hij een burn-out en zat hij enkele maanden  thuis. De nieuwe topman, Thierry Vanlancker was tot voor kort verantwoordelijk voor de divisie Specialty Chemicals binnen AkzoNobel. Hij werkt sinds 2016 bij het bedrijf. Vanlancker was daarvoor in dienst bij chemiebedrijf Chemours, het bedrijf dat in 2015 ontstond als spin-off van DuPont.

Opstappen komt heel onverwacht

Het opstappen van Büchner komt van het ene op het andere moment. Dinsdag heeft hij officieel zijn ontslag ingediend. De snelle opvolging is volgens president-commissaris Antony Burgmans te verklaren doordat het bedrijf een plan had klaarliggen voor het geval de bestuursvoorzitter wegvalt. "Het is een kwestie van een paar dagen geweest."

Overnamepogingen

In de afgelopen maanden stond de top van AkzoNobel onder enorme druk vanwege de overnamepogingen door zijn Amerikaanse branchegenoot PPG en daaropvolgend rumoer onder de aandeelhouders. Activistische aandeelhouders wilden dat AkzoNobel op het aanabod van PPG in zou gaan. De nieuwe strategie is nu dat het bedrijf wordt opgesplitst en dat de speciaalchemie verkocht wordt. Daaraan zou met de komst van de nieuwe topman niets veranderen, aldus president-commissaris Antony Burgmans.